Hoe is de financiële welvaart verdeeld?

foto man bij pinautomaat geld pinnen
© Nikki van Toorn (CBS)
In dit artikel in de CBS-reeks Statistische Trends wordt de inkomens- en vermogenspositie van een huishoudens weergegeven in één indicator: een maat voor financiële welvaart.
Volgens de maatstaf voor financiële welvaart gebaseerd op zowel de inkomens- als vermogenspositie van een huishouden, is de welvaart gelijker verdeeld dan het vermogen maar ongelijker dan het inkomen. Ondernemershuishoudens zijn het meest welvarend, gevolgd door werknemers- en pensioenhuishoudens. Huishoudens die voornamelijk rond moeten komen van een uitkering zijn financieel het minst goed af. De ‘welvaartsarmoede’ in Nederland is kleiner dan de inkomensarmoede: waar het aandeel huishoudens met een laag inkomen 7,9 procent was in 2018, was het aandeel met zowel een laag inkomen als een klein vermogen 6,2 procent. Dat is een verschil van 120 duizend huishoudens.