Oordeel en verwachtingen: metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelen industrie

De conjunctuurenquête Nederland van augustus 2013 laat een optimistischer beeld zien in de metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelenindustrie. De ondernemers waren opnieuw minder negatief in hun oordeel over de orderpositie. In hun verwachtingen over de productie voor de komende maanden waren ze zelfs positief. De verwachtingen omtrent het economisch klimaat zijn voor het eerst sinds oktober 2011 positief.

Orderpositie nog steeds te klein

Volgens de ondernemers waren de orderontvangsten in de periode mei – juli hoger dan die in de periode februari - april. In deze periode is de productie eveneens iets toegenomen. De werkvoorraad, uitgedrukt in de index orderpositie, ligt in augustus iets hoger dan in juli en komt uit op 104,0. De omvang van de totale en buitenlandse orderpositie wordt door de ondernemers, gelet op de tijd van het jaar, als klein beoordeeld. Beide lieten wel een verbetering zien. Het oordeel over de voorraad gereed product verbeterde eveneens. Nog maar één op de vier ondernemers beoordeelt de voorraden gereed product als te groot.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Optimistische verwachtingen

Over de ontwikkeling van het economisch klimaat voor hun bedrijf in de komende drie maanden zijn de ondernemers voor het eerst in meer dan twee jaar optimistisch. Ze verwachten dat de productie in de komende drie maanden zal stijgen. De inkoop bij leveranciers zal eveneens toenemen. Daarnaast voorzien de ondernemers nog wel een kleine krimp van de werkgelegenheid in de komende maanden. De prijzen die ze aan afnemers in rekening brengen zullen iets stijgen.

Verwachting voor augustus tot en met oktober 2013

Verwachting voor augustus tot en met oktober 2013