Minder voortijdige schoolverlaters

De meeste jongeren in Nederland hebben succes op school en halen hun diploma’s. Een minderheid van de jongeren verlaat het onderwijs echter voortijdig, zonder zogeheten startkwalificatie. Een startkwalificatie geldt als het minimale niveau dat nodig is om een volwaardige plaats op de arbeidsmarkt te veroveren.

In 2010 beschikte 10 procent van alle 18- tot 25-jarige jongeren niet over een startkwalificatie. Dit aandeel is sinds het begin van deze eeuw gedaald. Zo beschikte in 2000 iets meer dan 15 procent van de jongeren niet over een dergelijke kwalificatie . Hoewel het aandeel jongeren dat het onderwijs zonder startkwalificatie heeft verlaten de afgelopen jaren is gedaald, zal dit de komende jaren nog iets verder moeten dalen. Voor de Europese 2020-doelstelling is namelijk afgesproken dat het totaal aantal voortijdig schoolverlaters minder moet zijn dan 10 procent.

Voortijdige schoolverlaters (22 jaar of jonger) naar opleiding

Economische-risicos-g1

Gemiddeld verliet 3,2 procent van de jongeren onder de 23 jaar in het schooljaar 2010/’11 voortijdig het onderwijs. De uitvalpercentages lopen per opleiding en per onderwijssoort sterk uiteen. Onder leerlingen in het voortgezet onderwijs was het aandeel voortijdige schoolverlaters in het schooljaar 2010/11 slechts 1,1 procent tegen 7,3 procent in het mbo. Binnen het mbo verlaten met name jongeren uit de assistentopleiding (niveau 1) en de basisberoepsopleiding (niveau 2) vaker voortijdig de school met 36,6 respectievelijk 13,1 procent uitval.

Tweede-generatie allochtone leerlingen doet het steeds beter

De uitval onder allochtone leerlingen is ongeveer twee keer zo groot als onder autochtone leerlingen: 5,3 versus 2,6 procent. Van de eerste generatie niet-westerse allochtone leerlingen verliet in het schooljaar 2010/11 zelfs 8,0 procent voortijdig de opleiding. De tweede generatie niet-westerse allochtone leerlingen verlaat met 5,0 procent in verhouding tot eerste generatie niet-westerse allochtonen minder vaak voortijdig het onderwijs. Antillianen, Arubanen en leerlingen van Marokkaanse afkomst verlaten in verhouding het vaakst het onderwijs zonder startkwalificatie.

Voortijdige schoolverlaters (22 jaar of jonger) naar herkomstgroepering

economische-risicos-g2

Bron:
Voortijdig schoolverlaters naar onderwijssoort en leerjaar/niveau