Onderwijs en arbeidsmarkt in het veiligheidsdomein

© ANP
Engelstalig rapport over het aantal werkzame personen in een veiligheidsgerelateerd beroep, ingeschreven studenten in een veiligheidsgerelateerde studie en hun arbeidsmarktperspectieven. Deze studie is uitgevoerd in opdracht van The Hague Security Delta.
Dit rapport beschrijft aard en omvang van het veiligheidsdomein in de werkzame beroepsbevolking, het onderwijs en de link tussen beide. Deze studie is uitgevoerd in opdracht van The Hague Security Delta (HSD). HSD had behoefte aan inzicht in het aantal werkzame personen in een veiligheidsgerelateerd beroep, het aantal ingeschreven studenten in een veiligheidsgerelateerde studie en hun vooruitzichten op de arbeidsmarkt. Of, in meer algemene termen, vraag en aanbod van competenties in het veiligheidsdomein.

In dit onderzoek is veiligheid breed gedefinieerd. Het bevat de traditionele veiligheidsberoepen zoals politiemensen, militairen en beveiligers. Maar ook meer algemene veiligheidsberoepen zoals advocaten en rechters en de bijbehorende opleidingen; beroepen en opleidingen die bijdragen aan veiligheid op een meer institutioneel niveau. Ook een groot aantal ICT-beroepen en opleidingen zijn geclassificeerd als veiligheidsgerelateerd. Meer en meer onderdelen van dit werk zijn gerelateerd aan veiligheid om de integriteit van de ICT-systemen te garanderen en te beschermen tegen fraude en cybercrime. Tenslotte zijn ook sociaal werkers tot het veiligheidsdomein gerekend.