“Praat met het CBS”, de voice assistent van het CBS

© CBS / Alrik Swagerman

Wat is het?

De CBS voice assistent via Google Assistant is een dienst waarmee je de nieuwste CBS-feiten kunt opvragen. Met de dienst kun je de meest actuele antwoorden krijgen op veel gestelde vragen of ons laatste nieuws opvragen. “Praat met het CBS” op je Smartphone of Google Home en je weet binnen enkele tellen hoe het zit. Je kunt vragen naar:

• CBS laatste nieuws
• cijfers over bevolking, inkomen, arbeidsmarkt, prijzen of milieu
• ons coronadossier

[video: https://www.cbs.nlnl-nl/video/8b1796119d494530aab01fac21dd3a94]

Hoe werkt het?

1. Je opent Google Assistent op je smartphone, tablet, Google Home of Nest Hub device.

• Heb je het Android besturingssysteem op je device (versie 5.0 of hoger), dan kun je Google Assistant openen door de Home knop twee seconden ingedrukt te houden.
• Voor gebruik op iPhone of iPad (versie iOS 10 of hoger), download dan eerst de Google Assistant-app in de App Store, en klik deze aan.
• Voor gebruik op je Google Home of Nest Hub, activeer deze met “Hey Google.”

2. Je zegt (of typt) “Praat met het CBS”.

3. De CBS voice assistent heet je welkom en biedt je een keuze aan.

Wat kun je dan doen?

1. Gebruik je de Google Home, dan kun je alleen je stem gebruiken, en je krijgt het antwoord op de veel gestelde vraag of het nieuwsbericht naar keuze te horen.

2. Gebruik je een Smartphone of Tablet, dan kun ook aangeven wat je wilt door op een specifieke vraag of nieuwsbericht te klikken. Je krijgt dan het antwoord ook in beeld. Kijk goed naar je scherm. Daar verschijnen linkjes die je aan kunt klikken om meer data te zien of achtergronden te lezen. Zo biedt de voice assistent je op deze devices de mogelijkheid om met één of twee kliks de antwoorden op veel gestelde vragen van meer context of verdieping te voorzien. Ook zijn er aanklikbare ‘suggestion chips’ met mogelijke vervolg acties.

3. Op de Google Nest Hub kun je wel gebruik maken van de aanklikbare keuze-opties en de ‘suggestion chips’, maar helaas (nog) niet van de ‘doorklikken naar’- linkjes

Probeer het zelf / Geef je mening

Het doel van de CBS voice assistent is om jou als gebruiker van statistische informatie te helpen door sneller een feitelijk en actueel antwoord op je vraag te geven. Jouw input is daarom voor ons heel belangrijk. Naast de vragen die je aan de voice assistent stelt, kun je ook via onderstaand formulier aangeven waar je behoefte aan hebt. Op deze manier kunnen we in kaart brengen wat de beste aanvullingen zijn om de waarde voor gebruikers te verhogen. We kunnen het product verder verbeteren, dus je ervaring en mening zijn van harte welkom.


Je browser wordt niet ondersteund. Upgrade je browser. Je hebt een inconsistente user-agent geleverd bij het oplossen van de uitdaging. Mogelijk heb je browserextensies of -instellingen ingeschakeld om de user-agent te vervalsen en moet je deze uitschakelen om door te gaan. Een deel van Turnstile is per ongeluk in de cache opgeslagen. Wis gelieve je cache. De tijd op de klok klopt niet. Zet je klok op de juiste tijd. Een ongespecificeerde fout heeft zich voorgedaan.