Afzetprijzen industrie bijna 1 procent hoger in februari

© Hollandse Hoogte / Frans Lemmens luchtfotografie
De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in februari gemiddeld 0,9 procent hoger dan in februari 2019, meldt het CBS. Een maand eerder waren de producten van de industrie 2,2 procent duurder dan een jaar eerder.

De in- en uitvoerprijzen van de industrie zijn als inflatie-indicatoren opgenomen in het prijzendashboard.

Prijsdaling olie

In februari 2020 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie bijna 51 euro. Dat is 10,5 procent minder dan een jaar eerder. In januari 2020 was de prijs voor een vat ruwe olie ruim 57 euro, bijna 9 procent hoger dan in januari 2019.

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Producten van de aardolie-industrie waren in februari 6,6 procent goedkoper dan in februari 2019. In januari lagen de prijzen 8,2 procent hoger dan een jaar eerder.

Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in februari 1,5 procent lager dan een jaar eerder. In januari was de prijsdaling 2,0 procent.

In de meeste overige bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in februari 2020 hoger dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie dalen in februari

Vergeleken met januari zijn de afzetprijzen van de industrie in februari met 0,7 procent gedaald. De prijzen op de binnenlandse markt daalden met 0,6 procent, die op de buitenlandse markt met 0,7 procent.

In de cijfers over de verslagmaand februari zijn de gebeurtenissen rondom het coronavirus nog nauwelijks zichtbaar. Op de olieprijzen in februari had de uitbraak en verspreiding van het coronavirus in China (mogelijk) wel al een drukkend effect. 

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.

Relevante links