Auteur: G.M.J. Mars (CBS), S.G. van den Heuvel (TNO), J.C.M. Knops (CBS), E.M.M. de Vroome (TNO), W.J.M. Gielen (CBS), L.M.C. van Dam (TNO), G.M. Gommans (CBS), B.J.M. Janssen (CBS)
Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2023 - Onderzoeksbeschrijving

2. Wijzigingen in 2023

De NEA 2023 is grotendeels op dezelfde wijze uitgevoerd als in het voorgaande jaar. In de vragenlijst zijn er enkele wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van 2022.

Jaarlijks is een beperkt deel van de vragenlijst gereserveerd om ad hoc vragen op te nemen over wisselende onderwerpen. Het thema van de ad hoc-vragen in 2023 is thuiswerken/hybride werken. Meer informatie over het onderwerp is beschikbaar in hoofdstuk 3. Op verzoek van het Ministerie van SZW wordt verder aan chronisch zieken gevraagd in hoeverre het werk is veranderd door corona en of men bang is om besmet te raken met corona.

Het grootste deel van de vragenlijst is gereserveerd voor vaste onderwerpen. Voor de jaren 2022 tot en met 2025 is vastgesteld welke vragen jaarlijks gesteld worden. Dit zijn vooral onderwerpen die vóór 2022 jaarlijks of tweejaarlijks opgenomen waren. Bij de vaste vragen zijn de volgende wijzigingen doorgevoerd:

  • Long COVID (post-COVID) is als antwoordoptie toegevoegd aan de vragen over chronische ziekten/aandoeningen en beroepsziekten, zodat hierover cijfers samengesteld kunnen worden.
  • Bij de vraag waar men medische hulp heeft gehad na het arbeidsongeval zijn de antwoordmogelijkheden uitgebreid, omdat in eerdere jaren relatief veel ‘ergens anders’ werd geantwoord. De nieuwe antwoordmogelijkheden zijn gebaseerd op de open antwoorden in de NEA 2022.
  • In het blok ‘Uw verdere loopbaan’ is omwille van de leesbaarheid een tekstuele wijziging doorgevoerd in de vraag of men iets gedaan heeft om ander werk te vinden.
  • In het blok ‘Arbeidsvoorwaarden’ zijn invulinstructies opgenomen bij de items over vakbonden en pensioenregelingen.