Auteur: Edwin Horlings
Monitor Brede Welvaart & de Sustainable Development Goals 2021

2 CBS, corona en dataverzameling

Ook het CBS heeft te maken met verstrekkende gevolgen van het coronavirus. Bijna alle CBS-medewerkers hebben in het afgelopen jaar thuisgewerkt. De verzameling van data ten behoeve van de statistiekproductie gaat gewoon door. Zo probeert het CBS zo goed mogelijk de productie van statistieken, die zo van belang zijn voor inzicht in het functioneren van onze samenleving, in stand te houden.1)

Wel werd in het verslagjaar 2020 de waarneming voor diverse enquêtes verstoord door de coronacrisis. In een deel van het jaar was het bijvoorbeeld niet mogelijk om aan huis interviews af te nemen en kwam er langs die weg geen respons binnen. Het CBS heeft daarom methodologische aanpassingen moeten doen om de cijfers uit de getroffen onderzoeken zo goed mogelijk vergelijkbaar te maken met eerdere cijfers. Het is echter niet uit te sluiten dat er toch een effect van de verstoringen is in de cijfers over 2020.

De onzekerheidsmarge van de uitkomsten kan voor dit verslagjaar dan ook iets groter zijn dan gebruikelijk. Het CBS heeft desondanks al zoveel mogelijk cijfers over 2020 in deze Monitor opgenomen.

 

1) https://www.cbs.nl/nl-nl/uitgelicht/bericht-voor-gebruikers-van-cbs-data-en-verstrekkers-van-data-aan-het-cbs