Auteur: Edwin Horlings
Monitor Brede Welvaart & de Sustainable Development Goals 2021

9 Observaties

Niet iedere indicator in de Monitor wordt beschreven. De hieronder beschreven beslisregels zijn opgesteld om te voorkomen dat de observaties in de tekst worden gemaakt op basis van persoonlijke interpretaties of voorkeuren.

De beslisregels zijn een hulpmiddel en geen ijzeren raamwerk. Ze zijn bedoeld om de schrijvers van de Monitor te helpen als ze voor moeilijke keuzes staan. Leesbaarheid staat voorop.

De beslisregels hebben alleen betrekking op het verhaal in de tekst van de Monitor. Alle statistische informatie is zichtbaar. Alle onderliggende data zijn toegankelijk. Alle indicatoren zijn in visualisaties weergegeven. De onderliggende data en metadata worden openbaar gemaakt in tabellen bij de Monitor op de website van het CBS.

De Monitor is zo neutraal mogelijk geschreven: het CBS doet geen uitspraken over wenselijke ontwikkelingen, bijvoorbeeld door resultaten te benoemen als ‘goed’, ‘slecht’, ‘positief’ of ‘negatief’. Het CBS doet ook geen uitspraken over de effectiviteit van beleid of over de maatschappelijke effecten van beleid op een bepaald terrein. In de beschrijving van de uitkomsten is zo dicht mogelijk gebleven bij de manier waarop indicatoren zijn gemeten en de manier waarop trends, posities in de EU en jaarlijkse veranderingen zijn bepaald. Het is aan de politiek en het beleid om iets met de resultaten te doen.

9.1 Beslisregels voor hoofdstuk 2 

De beschrijving van trends en posities in de brede welvaart ‘hier en nu’, ‘later’ en ‘elders’ in hoofdstuk 2 is tot stand gekomen op basis van drie beslisregels:

  • Beslisregel 1: trends of posities die ‘groen’ of ‘rood’ zijn worden beschreven. Trends of posities die ‘grijs’ zijn, worden in principe niet beschreven.
  • Beslisregel 2: voor iedere indicator wordt onderzocht of de richting van de achtjaarlijkse trend in de referentieperiode van deze editie (2013-2020) van kleur is veranderd (bijvoorbeeld van ‘groen’ naar ‘rood’) ten opzichte van de referentieperiode van de editie van 2020 (2012-2019). Nergens wordt gespeculeerd over de richting van de trend in de toekomst.
  • Beslisregel 3: voor iedere indicator wordt onderzocht of de positie van Nederland op de EU-ranglijst in het meest recente jaar van kleur is veranderd (bijvoorbeeld van ‘grijs’ naar ‘groen’) ten opzichte van het voorgaande jaar.

Deze beslisregels worden ook toegepast op de trends in en posities van de schokbestendigheid van de brede welvaart.

9.2 Beslisregels voor hoofdstuk 3 

De beschrijving van de verdeling van brede welvaart ‘hier en nu’ over bevolkingsgroepen in hoofdstuk 3 van de Monitor is tot stand gekomen op basis van twee beslisregels:

  • Beslisregel 1: voor iedere indicator worden in de tekst de resultaten beschreven met betrekking tot die bevolkingsgroepen waarvan de indicatorwaarde significant afwijkt van het gemiddelde. Mannen en vrouwen zijn tegen elkaar afgezet en niet tegen het gemiddelde.
  • Beslisregel 2: voor indicatoren waarvan informatie beschikbaar is over 2020 en 2019 wordt beschreven welke deelgroepen in 2020 een andere kleurcode kregen dan in 2019.

9.3 Beslisregels voor hoofdstuk 4

De beschrijving van trends en posities met betrekking tot de 23 beleidsthema’s in hoofdstuk 4 van de Monitor is tot stand gekomen op basis van drie principiële beslisregels en drie regels met betrekking tot patronen in de data.

Drie principiële regels:

  • Beslisregel 1: harde beleidsdoelstellingen en kernindicatoren van kabinet en EU worden altijd beschreven, ongeacht de kleurcode van de trend of de positie.
  • Beslisregel 2: de ontwikkeling van SDG-indicatoren wordt altijd beschreven, ongeacht de kleurcode van de trend of de positie.
  • Beslisregel 3: de duiding van trends en posities is specifiek voor de context waarin ze worden gebruikt.

Drie regels met betrekking tot patronen in de data:

  • Beslisregel 4: indicatoren waarvan de trend en/of de positie in vergelijking met het voorgaande jaar van kleur is veranderd (bijvoorbeeld een indicator met een groene trend in de trendperiode 2012-2019 en een grijze trend in de trendperiode 2013-2020), worden altijd beschreven. Beschrijvingen van veranderingen worden gemaakt op basis van de huidige selectie van indicatoren.
  • Beslisregel 5: trends of posities die ‘groen’ of ‘rood’ zijn worden beschreven.
  • Beslisregel 6: trends of posities die ‘grijs’ zijn, worden in principe niet beschreven, behalve wanneer het SDG’s of beleidsdoelstellingen betreft of wanneer het voor het verhaal noodzakelijk is (bijvoorbeeld omdat verschillende indicatoren overduidelijk bij elkaar horen).