Toepassing van Internetstandaarden voor websites van bedrijven

5. Conclusies

In dit onderzoek is samen met Platform Internetstandaarden (2023) een analyse gemaakt van de veiligheid van websites van Nederlands bedrijven. Hiertoe is de CBS-enquête ‘ICT-gebruik bij bedrijven’ gebruikt om voor vier achtereenvolgende jaren de website die door bedrijven ingevuld is met de webtool Internet.nl te scannen. Op deze manier is er voor een representatieve steekproef van bedrijven de url van de website met de meeste bezoekers van het bedrijf gescand. Voor alle jaren is een websitescan uitgevoerd; de e-mailscan is alleen voor laatste scan van april 2023 gedaan. Op basis van de websitescans is het mogelijk om per bedrijfsgrootteklasse en bedrijfstak de ontwikkeling van het toepassen van internetstandaarden te volgen.

Geconcludeerd kan worden dat:

  • Bijna 80 procent van de Nederlandse bedrijven met twee of meer werknemers heeft een website.

  • Ruim 80 procent bedrijven met website met 2 of meer werknemers heeft .nl als domeinextensie voor de hoofdwebsite, .com komt met ruim 13 procent op de twee plaatst.

  • De scan van de websites van bedrijven voor vier opeenvolgende jaren toont aan dat bedrijven met website steeds vaker correcte internetstandaarden gebruiken, niet alleen voor de eindscore van Internet.nl, maar ook voor alle onderliggende subtesten die aan de eindscore ten grondslag liggen.

  • De gemiddelde eindscore van de websitescan van alle bedrijven met website met 2 of meer werknemers is in twee en een half jaar tijd met bijna 8 procent toegenomen van 60,3 procent in oktober 2020 naar 65,1 procent in april 2023.

  • De verdeling van de Internet.nl eindscore voor zowel de websitescan als de e-mailscan vertoont weinig variatie over de bedrijfsgrootteklassen en bedrijfstakken, maar voor de onderliggende categorieën zijn er wel duidelijke verschillen tussen kleine en grote bedrijven te meten.

  • Kleine bedrijven scoren relatief vaker beter op de categorie IPv6, grote bedrijven score juist vaker goed op de categorie HTTPS en de categorie Authenticate als protectie tegen e-mail phishing.