De vo-indicator voor het leerplusarrangement

4. Twaalf scenario’s: verdeling budget, regionale spreiding en verdeling over onderwijsniveaus

Zoals in het vorige hoofdstuk beschreven, zijn er vier beleidskeuzes die gemaakt moeten worden om de onderwijsscores op leerlingniveau op te kunnen tellen tot achterstandsscores op school/-vestigingsniveau: 

  1. de omvang van de doelgroep
  2. het gewicht van de doelgroepleerlingen
  3. de drempel voor scholen/vestigingen
  4. optellen op school- of vestigingsniveau 

Op basis van eerder onderzoek en eerder opgedane inzichten heeft OCW besloten om, net als bij het po, te werken met een percentage van 15 procent wat betreft de omvang van de doelgroep (keuze 1). Ook is besloten om, wederom net als bij het po, leerlingen met een grotere kans op onderwijsachterstand zwaarder mee te laten tellen (keuze 2). Met betrekking tot keuze 3 en 4 zijn door OCW verschillende scenario’s opgesteld die men graag onderzocht wilde hebben om ook hier te kunnen komen tot een keuze. In onderstaande tabel staan deze scenario’s weergegeven. 

4.1 Door OCW opgestelde 12 scenario’s
ScenarioDrempel (%)Schoolniveau of vestigingsniveau
10Schoolniveau
20Vestigingsniveau
312Schoolniveau
412Vestigingsniveau
514Schoolniveau
614Vestigingsniveau
716Schoolniveau
816Vestigingsniveau
918Schoolniveau
1018Vestigingsniveau
1120Schoolniveau
1220Vestigingsniveau

OCW wilde vooral graag de effecten van verschillende drempels onderzocht hebben. In scenario 1 en 2 is er geen drempel. In deze scenario’s is er dus geen minimaal percentage doelgroepleerlingen dat een school/vestiging moet hebben alvorens er budget toegekend wordt. De overige drempels zijn 12 procent (scenario 3 en 4), 14 procent (scenario 5 en 6), 16 procent (scenario 7 en 8), 18 procent (scenario 9 en 10) en 20 procent (scenario 11 en 12). Hoe hoger de drempel, hoe groter het aandeel doelgroepleerlingen op een school/vestiging moet zijn alvorens er budget toegekend wordt. 

Verder is op verzoek van OCW in kaart gebracht wat het effect is van het budget toekennen op school- of vestigingsniveau. Scholen kunnen meerdere vestigingen hebben. Vaak zijn vestigingen meer uniform wat betreft onderwijsniveaus en wat betreft aandeel doelgroepleerlingen dan scholen. Er is dus een direct effect van het financieren op schoolniveau of vestigingsniveau op de verdeling van het beschikbare budget. 

Daarnaast is bekend dat het resultaat van aggregeren op school- of  vestigingsniveau afhankelijk is van de hoogte van de drempel die gekozen wordt. Als gekozen wordt voor schoolniveau is er meer kans dat er relatief minder doelgroepleerlingen op een school zitten doordat er meerdere onderwijsniveaus op een school zijn en dat dus minder snel de drempel wordt gehaald. Bij aggregatie op vestigingsniveau is de kans groter dat er veel leerlingen op hetzelfde niveau onderwijs volgen en dat er dus relatief veel doelgroepleerlingen zijn in het geval van lagere onderwijsniveaus. De drempel wordt dan dus sneller gehaald. Daarom is het effect van financieren op schoolniveau of vestigingsniveau per drempel onderzocht. 

Voor alle 12 scenario’s is het volgende onderzocht:

  • Hoe wordt het budget verdeeld? Met andere woorden hoeveel scholen/vestigingen ontvangen budget en wat zijn de bedragen die scholen/vestigingen krijgen? 
  • Wat is per scenario de geografische spreiding van het toegekende budget? 
  • Wat is per scenario de verdeling van het budget over onderwijsniveaus (vmbo, havo/vwo en gemengd)?

Om de effecten van de verschillende drempels zo overzichtelijk mogelijk weer te kunnen geven, worden in dit hoofdstuk enkel de resultaten beschreven voor de drempels van 0, 12, 16 en 20 procent. De resultaten van de drempels van 14 en 18 procent (die respectievelijk tussen de drempels van 12 en 16 procent en 16 en 20 procent vallen) zijn voor de volledigheid wel opgenomen in de bijlages. In bijlage 2 staan de resultaten voor de verdeling van het budget over doelgroepleerlingen en vestigingen. In bijlage 3 staan de resultaten voor de geografische spreiding en in bijlage 4 de resultaten omtrent de verdeling van het budget over de verschillende onderwijsniveaus. Verder wordt in dit hoofdstuk, wederom vanuit het streven om de resultaten zo overzichtelijk mogelijk weer te geven, enkel de aggregatie op vestigingsniveau weergegeven. Op dit moment gebeurt de financiering op het niveau van vestigingen. De analyses op schoolniveau waren voor OCW geen aanleiding om de grondslag van de bekostiging van vestigingsniveau te veranderen naar schoolniveau. Voor de volledigheid staan de resultaten van de aggregatie op schoolniveau ook weergegeven in de hierboven genoemde bijlages. 

Voor de analyses in dit hoofdstuk is gekeken naar de leerlingen die op 1 oktober 2020 ingeschreven stonden in het vo. Als beschikbaar budget is gerekend met 141 miljoen euro. OCW heeft aangegeven dat dit op het moment dat dit onderzoek uitgevoerd werd het meest waarschijnlijke budget is dat in de toekomst beschikbaar zal zijn om kansengelijkheid in het vo te bevorderen (pro buiten beschouwing latend). De exacte bedragen die vestigingen ontvangen zullen anders zijn indien (toch) een ander budget ter beschikking gesteld wordt. Het globale beeld wat betreft verschillen tussen scenario’s (zoals weergegeven in dit onderzoek) zal hierdoor niet veranderen. 

4.1 Verdeling budget

Verdeling doelgroepleerlingen

Zoals eerder aangegeven is besloten dat de vo-leerlingen (pro buiten beschouwing latend) met de laagste 15 procent van alle onderwijsscores in de doelgroep vallen. Concreet betekent dit dat er iets meer dan 137 duizend leerlingen zijn die in de doelgroep vallen.17) In onderstaande tabel staat weergegeven hoeveel van deze doelgroepleerlingen op een vestiging zitten die de drempel halen in de verschillende scenario’s. 

4.1.1 Doelgroepleerlingen op vestigingen die drempel halen (aantal en percentage) per scenario
Drempel (%)AantalPercentage
0137 550100
12100 66073
1682 55060
2066 57048

Zoals duidelijk wordt in bovenstaande tabel geldt dat indien er geen drempel is, alle leerlingen die in de doelgroep vallen op een vestiging zitten die in aanmerking komt voor budget. Verder geldt dat hoe hoger de drempel hoe minder doelgroepleerlingen er op een vestiging zitten die in aanmerking komt voor budget om onderwijsachterstanden tegen te gaan. Zo zit iets minder dan driekwart van de doelgroepleerlingen op een vestiging die in aanmerking komt voor financiering indien er een drempel is van 12 procent en bij een drempel van 20 procent is dit minder dan de helft van alle doelgroepleerlingen.  

Verdeling budget over vestigingen

Bovenstaande analyses geven inzicht in het aantal doelgroepleerlingen dat in de verschillende scenario’s op een vestging zit die in aanmerking komt voor budget. In tabel 4.1.2 is weergegeven hoe het beschikbare budget verdeeld zou worden over de vestigingen bij de verschillende drempels. In totaal zijn er 1 300 vestigingen in het vo. 

4.1.2 Aantal en percentage vestigingen dat geld ontvangt bij verschillende drempels
Drempel (%)Aantal Percentage
01 299100
1275558
1657744
2044034

Indien er geen drempel is (dus een drempel van 0 procent) is er geen minimaal aandeel doelgroepleerlingen dat een vestiging moet hebben om in aanmerking te komen voor budget. In dat geval krijgen dan ook (vrijwel) alle vestigingen geld toegekend. Er is slechts één vestiging die ook bij een drempel van 0 procent geen budget krijgt aangezien op deze vestiging helemaal geen leerlingen zitten met een verhoogde kans op onderwijsachterstand. Verder geldt dat hoe hoger de drempel hoe minder vestigingen budget ontvangen. Bij een drempel van 12 procent krijgt meer dan de helft van de vestigingen budget (58 procent), bij een drempel van 16 procent minder dan de helft (44 procent) en bij een drempel van 20 procent zou ongeveer een derde van de vestigingen budget ontvangen (34 procent). 

Verdeling budget in bedragen

Hierboven is beschreven hoeveel (procent van de) vestigingen budget ontvangen bij de verschillende drempels. In deze paragraaf wordt beschreven hoeveel budget/welke bedragen de vestigingen ontvangen. In tabel 4.1.3 staat weergegeven welk percentage van de vestigingen welk bedrag zou krijgen bij de verschillende drempels. 

4.1.3 Percentage vestigingen dat een bepaald bedrag toegekend krijgt bij de verschillende drempels
Drempel (%)Geen budget1-100k100-200k200-300k300-400k400-500k500k of meer
0059288311
124225148334
165616107326
2066985327

Zoals ook al in de vorige paragraaf zichtbaar was, stijgt het percentage vestigingen dat geen budget krijgt naarmate de drempel stijgt. Indien er geen drempel is (0 procent) krijgen (vrijwel) alle vestigingen budget en bij een drempel van 20 procent krijgt 66 procent van de vestigingen geen budget toegewezen. Dit betekent dat wanneer er geen drempel is het beschikbare budget over meer vestigingen verdeeld wordt en dat de bedragen die toegekend worden per vestiging dus lager zijn. In bovenstaande tabel is bijvoorbeeld te zien dat indien er geen drempel is de meeste vestigingen (59 procent) een bedrag lager dan 100 duizend euro zouden krijgen. Hoe hoger de drempel (en over hoe minder vestigingen het beschikbare budget verveeld moet worden) hoe hoger de bedragen per vestiging worden (indien zij budget ontvangen). Bij een drempel van 20 procent zou bijvoorbeeld minder dan 10 procent van de vestigingen een bedrag lager dan 100 duizend euro krijgen. 

In het algemeen geldt dus dat hoe hoger de drempel hoe minder vestigingen geld krijgen en hoe hoger de drempel hoe hoger de bedragen die vestigingen krijgen wanneer zij budget ontvangen. Of anders geformuleerd: bij een lagere drempel krijgen meer vestigingen geld, maar het bedrag per vestiging (indien zij in aanmerking komen voor financiering) is lager. 

4.2 Geografische spreiding

Op verzoek van OCW is ook onderzocht hoe het beschikbare budget om onderwijsachterstanden tegen te gaan verdeeld zou worden over het land bij de verschillende drempels. In onderstaande figuren staat dit visueel weergegeven. Hiervoor is gekeken naar het totale bedrag dat een bepaalde gemeente zou ontvangen in een bepaald scenario en is dit gedeeld door het totaal aantal vo-leerlingen dat onderwijs volgt in deze gemeente. De bedragen in onderstaande figuren tonen dus het gemiddelde bedrag per vo-leerling (per gemeente en per scenario). 

4.2.1 Gemiddelde bedrag (in euro's) per leerling per gemeente bij een drempel van 0 procent
GM_NAAMAchterstandsbedrag
Appingedam149
Delfzijl271
Groningen91
LoppersumGeen vestiging
Almere211
Stadskanaal149
Veendam162
Zeewolde118
Achtkarspelen157
Ameland144
Harlingen106
Heerenveen93
Leeuwarden120
Ooststellingwerf104
Opsterland151
Schiermonnikoog153
Smallingerland129
Terschelling98
Vlieland241
Weststellingwerf119
Assen102
Coevorden181
Emmen152
Hoogeveen168
Meppel102
Almelo165
Borne130
Dalfsen131
Deventer173
Enschede221
Haaksbergen73
Hardenberg127
Hellendoorn82
Hengelo123
Kampen154
Losser169
Noordoostpolder169
Oldenzaal93
Ommen90
Raalte97
Staphorst169
Tubbergen95
Urk230
Wierden58
Zwolle93
Aalten106
Apeldoorn127
Arnhem170
Barneveld147
BeuningenGeen vestiging
BrummenGeen vestiging
BurenGeen vestiging
Culemborg90
DoesburgGeen vestiging
Doetinchem141
Druten122
Duiven111
Ede153
Elburg151
Epe168
Ermelo100
Harderwijk149
HattemGeen vestiging
Heerde62
HeumenGeen vestiging
Lochem71
MaasdrielGeen vestiging
Nijkerk149
Nijmegen123
Oldebroek184
Putten199
Renkum55
Rheden187
Rozendaal33
ScherpenzeelGeen vestiging
Tiel284
Voorst105
Wageningen126
WestervoortGeen vestiging
Winterswijk183
Wijchen125
Zaltbommel159
Zevenaar157
Zutphen82
Nunspeet147
Dronten133
Amersfoort109
Baarn63
De Bilt66
BunnikGeen vestiging
Bunschoten223
EemnesGeen vestiging
Houten120
LeusdenGeen vestiging
LopikGeen vestiging
Montfoort116
RenswoudeGeen vestiging
Rhenen201
Soest110
Utrecht209
Veenendaal125
WoudenbergGeen vestiging
Wijk bij Duurstede89
IJsselstein240
Zeist89
Nieuwegein111
Aalsmeer143
Alkmaar112
Amstelveen91
Amsterdam266
BeemsterGeen vestiging
Bergen (NH.)41
Beverwijk128
BlaricumGeen vestiging
Bloemendaal41
Castricum66
DiemenGeen vestiging
Edam-Volendam137
Enkhuizen88
Haarlem120
Haarlemmermeer119
Heemskerk328
Heemstede75
Heerhugowaard144
Heiloo74
Den Helder200
Hilversum101
Hoorn124
Huizen84
LandsmeerGeen vestiging
Langedijk87
Laren153
Medemblik232
OostzaanGeen vestiging
OpmeerGeen vestiging
Ouder-Amstel96
Purmerend144
Schagen104
Texel118
UitgeestGeen vestiging
Uithoorn125
Velsen134
Weesp150
Zandvoort158
Zaanstad193
AlblasserdamGeen vestiging
Alphen aan den Rijn124
Barendrecht154
DrechterlandGeen vestiging
Brielle131
Capelle aan den IJssel242
Delft151
Dordrecht221
Gorinchem139
Gouda143
's-Gravenhage266
Hardinxveld-Giessendam140
Hellevoetsluis125
Hendrik-Ido-AmbachtGeen vestiging
Stede Broec154
Hillegom197
Katwijk176
Krimpen aan den IJssel86
Leiden116
Leiderdorp131
Lisse132
Maassluis193
Nieuwkoop167
Noordwijk67
Oegstgeest89
OudewaterGeen vestiging
Papendrecht129
Ridderkerk307
Rotterdam278
Rijswijk639
Schiedam335
Sliedrecht275
AlbrandswaardGeen vestiging
WestvoorneGeen vestiging
Vlaardingen308
VoorschotenGeen vestiging
Waddinxveen220
Wassenaar56
Woerden114
Zoetermeer166
ZoeterwoudeGeen vestiging
Zwijndrecht181
BorseleGeen vestiging
Goes110
West Maas en Waal117
Hulst105
Kapelle64
Middelburg140
Reimerswaal151
Terneuzen184
Tholen169
VeereGeen vestiging
Vlissingen206
De Ronde Venen89
Tytsjerksteradiel90
Asten53
Baarle-Nassau106
Bergen op Zoom166
Best59
BoekelGeen vestiging
Boxmeer81
Boxtel128
Breda136
Deurne119
Pekela271
Dongen149
Eersel55
Eindhoven146
Etten-Leur114
Geertruidenberg112
Gilze en RijenGeen vestiging
Goirle80
Grave246
HaarenGeen vestiging
Helmond186
's-Hertogenbosch136
Heusden99
HilvarenbeekGeen vestiging
Loon op Zand225
Mill en Sint Hubert169
Nuenen, Gerwen en Nederwetten250
Oirschot138
Oisterwijk133
Oosterhout133
Oss153
Rucphen233
Sint-Michielsgestel31
Someren181
Son en BreugelGeen vestiging
Steenbergen222
Waterland101
Tilburg191
Uden134
Valkenswaard106
Veldhoven96
Vught53
WaalreGeen vestiging
Waalwijk154
Woensdrecht314
Zundert130
WormerlandGeen vestiging
Landgraaf181
BeekGeen vestiging
Beesel200
Bergen (L.)Geen vestiging
Brunssum222
Gennep169
Heerlen189
Kerkrade408
Maastricht163
Meerssen60
Mook en Middelaar146
Nederweert110
Roermond204
SimpelveldGeen vestiging
Stein95
VaalsGeen vestiging
Venlo201
Venray193
VoerendaalGeen vestiging
Weert136
Valkenburg aan de Geul188
Lelystad218
Horst aan de Maas116
Oude IJsselstreek161
Teylingen84
Utrechtse Heuvelrug77
Oost Gelre83
KoggenlandGeen vestiging
Lansingerland91
Leudal91
MaasgouwGeen vestiging
Gemert-Bakel111
Halderberge185
Heeze-LeendeGeen vestiging
Laarbeek134
Reusel-De MierdenGeen vestiging
RoerdalenGeen vestiging
Roosendaal174
Schouwen-Duiveland140
Aa en Hunze90
Borger-Odoorn109
Cuijk168
LanderdGeen vestiging
De WoldenGeen vestiging
Noord-BevelandGeen vestiging
WijdemerenGeen vestiging
Noordenveld81
Twenterand197
Westerveld69
Sint Anthonis190
Lingewaard133
Cranendonck327
Steenwijkerland145
Moerdijk75
Echt-Susteren127
Sluis122
Drimmelen146
Bernheze49
Alphen-ChaamGeen vestiging
BergeijkGeen vestiging
Bladel122
Gulpen-Wittem103
Tynaarlo110
Midden-Drenthe107
Overbetuwe133
Hof van Twente127
Neder-Betuwe153
Rijssen-Holten118
Geldrop-Mierlo87
Olst-Wijhe117
Dinkelland71
Westland131
Midden-Delfland201
Berkelland128
Bronckhorst140
Sittard-Geleen149
Kaag en BraassemGeen vestiging
DantumadielGeen vestiging
Zuidplas103
Peel en Maas120
Oldambt179
Zwartewaterland212
S�dwest-Frysl�n105
Bodegraven-ReeuwijkGeen vestiging
Eijsden-MargratenGeen vestiging
Stichtse Vecht89
Hollands Kroon132
Leidschendam-Voorburg144
Goeree-Overflakkee133
Pijnacker-Nootdorp70
Nissewaard200
Krimpenerwaard137
De Fryske Marren127
Gooise Meren45
Berg en Dal114
Meierijstad127
Waadhoeke141
Westerwolde242
Midden-Groningen194
BeekdaelenGeen vestiging
Montferland134
Altena136
West Betuwe123
Vijfheerenlanden221
Hoeksche Waard91
Het Hogeland113
Westerkwartier116
Noardeast-Frysl�n125
Molenlanden152
 

4.2.2 Gemiddelde bedrag (in euro’s) per leerling per gemeente bij een drempel van 12 procent
GM_NAAMAchterstandsbedrag
Appingedam93
Delfzijl381
Groningen71
LoppersumGeen vestiging
Almere230
Stadskanaal118
Veendam105
Zeewolde48
Achtkarspelen129
Ameland55
Harlingen30
Heerenveen51
Leeuwarden104
Ooststellingwerf0
Opsterland73
Schiermonnikoog78
Smallingerland119
Terschelling0
Vlieland304
Weststellingwerf17
Assen60
Coevorden150
Emmen100
Hoogeveen164
Meppel34
Almelo159
Borne18
Dalfsen20
Deventer185
Enschede275
Haaksbergen0
Hardenberg30
Hellendoorn0
Hengelo92
Kampen106
Losser118
Noordoostpolder146
Oldenzaal28
Ommen0
Raalte36
Staphorst119
Tubbergen0
Urk275
Wierden0
Zwolle56
Aalten16
Apeldoorn94
Arnhem227
Barneveld79
BeuningenGeen vestiging
BrummenGeen vestiging
BurenGeen vestiging
Culemborg47
DoesburgGeen vestiging
Doetinchem102
Druten93
Duiven61
Ede138
Elburg103
Epe117
Ermelo0
Harderwijk136
HattemGeen vestiging
Heerde0
HeumenGeen vestiging
Lochem0
MaasdrielGeen vestiging
Nijkerk112
Nijmegen103
Oldebroek157
Putten195
Renkum0
Rheden165
Rozendaal0
ScherpenzeelGeen vestiging
Tiel414
Voorst0
Wageningen158
WestervoortGeen vestiging
Winterswijk158
Wijchen95
Zaltbommel99
Zevenaar153
Zutphen61
Nunspeet61
Dronten79
Amersfoort83
Baarn0
De Bilt46
BunnikGeen vestiging
Bunschoten258
EemnesGeen vestiging
Houten99
LeusdenGeen vestiging
LopikGeen vestiging
Montfoort0
RenswoudeGeen vestiging
Rhenen200
Soest0
Utrecht299
Veenendaal85
WoudenbergGeen vestiging
Wijk bij Duurstede0
IJsselstein300
Zeist72
Nieuwegein33
Aalsmeer96
Alkmaar55
Amstelveen80
Amsterdam438
BeemsterGeen vestiging
Bergen (NH.)0
Beverwijk14
BlaricumGeen vestiging
Bloemendaal0
Castricum3
DiemenGeen vestiging
Edam-Volendam40
Enkhuizen0
Haarlem105
Haarlemmermeer56
Heemskerk527
Heemstede79
Heerhugowaard97
Heiloo0
Den Helder215
Hilversum79
Hoorn78
Huizen0
LandsmeerGeen vestiging
Langedijk0
Laren186
Medemblik280
OostzaanGeen vestiging
OpmeerGeen vestiging
Ouder-Amstel0
Purmerend112
Schagen40
Texel0
UitgeestGeen vestiging
Uithoorn116
Velsen117
Weesp109
Zandvoort89
Zaanstad234
AlblasserdamGeen vestiging
Alphen aan den Rijn63
Barendrecht123
DrechterlandGeen vestiging
Brielle38
Capelle aan den IJssel305
Delft162
Dordrecht290
Gorinchem99
Gouda132
's-Gravenhage423
Hardinxveld-Giessendam84
Hellevoetsluis63
Hendrik-Ido-AmbachtGeen vestiging
Stede Broec79
Hillegom191
Katwijk137
Krimpen aan den IJssel0
Leiden88
Leiderdorp21
Lisse104
Maassluis180
Nieuwkoop113
Noordwijk0
Oegstgeest33
OudewaterGeen vestiging
Papendrecht82
Ridderkerk473
Rotterdam446
Rijswijk1326
Schiedam563
Sliedrecht391
AlbrandswaardGeen vestiging
WestvoorneGeen vestiging
Vlaardingen475
VoorschotenGeen vestiging
Waddinxveen248
Wassenaar0
Woerden78
Zoetermeer142
ZoeterwoudeGeen vestiging
Zwijndrecht157
BorseleGeen vestiging
Goes54
West Maas en Waal0
Hulst26
Kapelle0
Middelburg131
Reimerswaal72
Terneuzen157
Tholen117
VeereGeen vestiging
Vlissingen214
De Ronde Venen0
Tytsjerksteradiel38
Asten0
Baarle-Nassau0
Bergen op Zoom152
Best0
BoekelGeen vestiging
Boxmeer0
Boxtel96
Breda128
Deurne76
Pekela380
Dongen68
Eersel0
Eindhoven134
Etten-Leur47
Geertruidenberg0
Gilze en RijenGeen vestiging
Goirle0
Grave317
HaarenGeen vestiging
Helmond212
's-Hertogenbosch115
Heusden0
HilvarenbeekGeen vestiging
Loon op Zand262
Mill en Sint Hubert118
Nuenen, Gerwen en Nederwetten326
Oirschot38
Oisterwijk80
Oosterhout108
Oss130
Rucphen282
Sint-Michielsgestel0
Someren148
Son en BreugelGeen vestiging
Steenbergen254
Waterland0
Tilburg238
Uden117
Valkenswaard0
Veldhoven0
Vught0
WaalreGeen vestiging
Waalwijk129
Woensdrecht490
Zundert18
WormerlandGeen vestiging
Landgraaf150
BeekGeen vestiging
Beesel197
Bergen (L.)Geen vestiging
Brunssum255
Gennep117
Heerlen200
Kerkrade733
Maastricht190
Meerssen0
Mook en Middelaar58
Nederweert0
Roermond211
SimpelveldGeen vestiging
Stein0
VaalsGeen vestiging
Venlo199
Venray180
VoerendaalGeen vestiging
Weert107
Valkenburg aan de Geul167
Lelystad244
Horst aan de Maas36
Oude IJsselstreek135
Teylingen31
Utrechtse Heuvelrug31
Oost Gelre0
KoggenlandGeen vestiging
Lansingerland40
Leudal38
MaasgouwGeen vestiging
Gemert-Bakel59
Halderberge160
Heeze-LeendeGeen vestiging
Laarbeek28
Reusel-De MierdenGeen vestiging
RoerdalenGeen vestiging
Roosendaal168
Schouwen-Duiveland45
Aa en Hunze0
Borger-Odoorn0
Cuijk117
LanderdGeen vestiging
De WoldenGeen vestiging
Noord-BevelandGeen vestiging
WijdemerenGeen vestiging
Noordenveld0
Twenterand190
Westerveld0
Sint Anthonis171
Lingewaard141
Cranendonck553
Steenwijkerland116
Moerdijk0
Echt-Susteren86
Sluis0
Drimmelen58
Bernheze0
Alphen-ChaamGeen vestiging
BergeijkGeen vestiging
Bladel0
Gulpen-Wittem0
Tynaarlo0
Midden-Drenthe28
Overbetuwe75
Hof van Twente18
Neder-Betuwe76
Rijssen-Holten37
Geldrop-Mierlo0
Olst-Wijhe0
Dinkelland0
Westland76
Midden-Delfland199
Berkelland32
Bronckhorst43
Sittard-Geleen135
Kaag en BraassemGeen vestiging
DantumadielGeen vestiging
Zuidplas7
Peel en Maas0
Oldambt145
Zwartewaterland228
S�dwest-Frysl�n39
Bodegraven-ReeuwijkGeen vestiging
Eijsden-MargratenGeen vestiging
Stichtse Vecht60
Hollands Kroon22
Leidschendam-Voorburg167
Goeree-Overflakkee59
Pijnacker-Nootdorp0
Nissewaard221
Krimpenerwaard79
De Fryske Marren59
Gooise Meren11
Berg en Dal96
Meierijstad66
Waadhoeke54
Westerwolde307
Midden-Groningen183
BeekdaelenGeen vestiging
Montferland28
Altena94
West Betuwe46
Vijfheerenlanden252
Hoeksche Waard49
Het Hogeland46
Westerkwartier54
Noardeast-Frysl�n53
Molenlanden75

4.2.3 Gemiddelde bedrag (in euro’s) per leerling per gemeente bij een drempel van 16 procent
GM_NAAMAchterstandsbedrag
Appingedam117
Delfzijl370
Groningen72
LoppersumGeen vestiging
Almere191
Stadskanaal101
Veendam63
Zeewolde49
Achtkarspelen110
Ameland0
Harlingen24
Heerenveen36
Leeuwarden97
Ooststellingwerf0
Opsterland0
Schiermonnikoog0
Smallingerland117
Terschelling0
Vlieland267
Weststellingwerf0
Assen41
Coevorden60
Emmen43
Hoogeveen157
Meppel18
Almelo162
Borne0
Dalfsen0
Deventer179
Enschede291
Haaksbergen0
Hardenberg27
Hellendoorn0
Hengelo85
Kampen114
Losser17
Noordoostpolder146
Oldenzaal0
Ommen0
Raalte0
Staphorst18
Tubbergen0
Urk229
Wierden0
Zwolle58
Aalten0
Apeldoorn93
Arnhem263
Barneveld39
BeuningenGeen vestiging
BrummenGeen vestiging
BurenGeen vestiging
Culemborg37
DoesburgGeen vestiging
Doetinchem100
Druten63
Duiven11
Ede138
Elburg69
Epe15
Ermelo0
Harderwijk156
HattemGeen vestiging
Heerde0
HeumenGeen vestiging
Lochem0
MaasdrielGeen vestiging
Nijkerk56
Nijmegen93
Oldebroek70
Putten120
Renkum0
Rheden82
Rozendaal0
ScherpenzeelGeen vestiging
Tiel445
Voorst0
Wageningen181
WestervoortGeen vestiging
Winterswijk111
Wijchen66
Zaltbommel91
Zevenaar141
Zutphen66
Nunspeet0
Dronten74
Amersfoort87
Baarn0
De Bilt46
BunnikGeen vestiging
Bunschoten205
EemnesGeen vestiging
Houten71
LeusdenGeen vestiging
LopikGeen vestiging
Montfoort0
RenswoudeGeen vestiging
Rhenen127
Soest0
Utrecht341
Veenendaal81
WoudenbergGeen vestiging
Wijk bij Duurstede0
IJsselstein261
Zeist80
Nieuwegein9
Aalsmeer53
Alkmaar45
Amstelveen92
Amsterdam506
BeemsterGeen vestiging
Bergen (NH.)0
Beverwijk0
BlaricumGeen vestiging
Bloemendaal0
Castricum0
DiemenGeen vestiging
Edam-Volendam14
Enkhuizen0
Haarlem105
Haarlemmermeer47
Heemskerk566
Heemstede80
Heerhugowaard71
Heiloo0
Den Helder221
Hilversum78
Hoorn63
Huizen0
LandsmeerGeen vestiging
Langedijk0
Laren183
Medemblik234
OostzaanGeen vestiging
OpmeerGeen vestiging
Ouder-Amstel0
Purmerend103
Schagen12
Texel0
UitgeestGeen vestiging
Uithoorn117
Velsen84
Weesp123
Zandvoort0
Zaanstad242
AlblasserdamGeen vestiging
Alphen aan den Rijn34
Barendrecht131
DrechterlandGeen vestiging
Brielle0
Capelle aan den IJssel268
Delft155
Dordrecht307
Gorinchem94
Gouda132
's-Gravenhage485
Hardinxveld-Giessendam62
Hellevoetsluis4
Hendrik-Ido-AmbachtGeen vestiging
Stede Broec35
Hillegom114
Katwijk101
Krimpen aan den IJssel0
Leiden98
Leiderdorp0
Lisse131
Maassluis153
Nieuwkoop10
Noordwijk0
Oegstgeest18
OudewaterGeen vestiging
Papendrecht25
Ridderkerk493
Rotterdam516
Rijswijk1639
Schiedam677
Sliedrecht383
AlbrandswaardGeen vestiging
WestvoorneGeen vestiging
Vlaardingen496
VoorschotenGeen vestiging
Waddinxveen191
Wassenaar0
Woerden54
Zoetermeer136
ZoeterwoudeGeen vestiging
Zwijndrecht138
BorseleGeen vestiging
Goes49
West Maas en Waal0
Hulst0
Kapelle0
Middelburg137
Reimerswaal0
Terneuzen141
Tholen16
VeereGeen vestiging
Vlissingen156
De Ronde Venen0
Tytsjerksteradiel24
Asten0
Baarle-Nassau0
Bergen op Zoom121
Best0
BoekelGeen vestiging
Boxmeer0
Boxtel69
Breda136
Deurne65
Pekela368
Dongen0
Eersel0
Eindhoven127
Etten-Leur30
Geertruidenberg0
Gilze en RijenGeen vestiging
Goirle0
Grave290
HaarenGeen vestiging
Helmond185
's-Hertogenbosch118
Heusden0
HilvarenbeekGeen vestiging
Loon op Zand211
Mill en Sint Hubert17
Nuenen, Gerwen en Nederwetten296
Oirschot0
Oisterwijk102
Oosterhout96
Oss124
Rucphen237
Sint-Michielsgestel0
Someren58
Son en BreugelGeen vestiging
Steenbergen199
Waterland0
Tilburg250
Uden89
Valkenswaard0
Veldhoven0
Vught0
WaalreGeen vestiging
Waalwijk130
Woensdrecht516
Zundert0
WormerlandGeen vestiging
Landgraaf163
BeekGeen vestiging
Beesel123
Bergen (L.)Geen vestiging
Brunssum201
Gennep16
Heerlen208
Kerkrade841
Maastricht199
Meerssen0
Mook en Middelaar0
Nederweert0
Roermond206
SimpelveldGeen vestiging
Stein0
VaalsGeen vestiging
Venlo152
Venray100
VoerendaalGeen vestiging
Weert88
Valkenburg aan de Geul83
Lelystad187
Horst aan de Maas37
Oude IJsselstreek108
Teylingen0
Utrechtse Heuvelrug14
Oost Gelre0
KoggenlandGeen vestiging
Lansingerland29
Leudal10
MaasgouwGeen vestiging
Gemert-Bakel23
Halderberge73
Heeze-LeendeGeen vestiging
Laarbeek0
Reusel-De MierdenGeen vestiging
RoerdalenGeen vestiging
Roosendaal152
Schouwen-Duiveland0
Aa en Hunze0
Borger-Odoorn0
Cuijk15
LanderdGeen vestiging
De WoldenGeen vestiging
Noord-BevelandGeen vestiging
WijdemerenGeen vestiging
Noordenveld0
Twenterand142
Westerveld0
Sint Anthonis88
Lingewaard144
Cranendonck701
Steenwijkerland99
Moerdijk0
Echt-Susteren53
Sluis0
Drimmelen0
Bernheze0
Alphen-ChaamGeen vestiging
BergeijkGeen vestiging
Bladel0
Gulpen-Wittem0
Tynaarlo0
Midden-Drenthe0
Overbetuwe74
Hof van Twente0
Neder-Betuwe33
Rijssen-Holten10
Geldrop-Mierlo0
Olst-Wijhe0
Dinkelland0
Westland56
Midden-Delfland126
Berkelland16
Bronckhorst0
Sittard-Geleen109
Kaag en BraassemGeen vestiging
DantumadielGeen vestiging
Zuidplas0
Peel en Maas0
Oldambt101
Zwartewaterland165
Südwest-Fryslân35
Bodegraven-ReeuwijkGeen vestiging
Eijsden-MargratenGeen vestiging
Stichtse Vecht53
Hollands Kroon0
Leidschendam-Voorburg177
Goeree-Overflakkee34
Pijnacker-Nootdorp0
Nissewaard187
Krimpenerwaard58
De Fryske Marren74
Gooise Meren4
Berg en Dal91
Meierijstad40
Waadhoeke0
Westerwolde270
Midden-Groningen111
BeekdaelenGeen vestiging
Montferland0
Altena51
West Betuwe0
Vijfheerenlanden196
Hoeksche Waard30
Het Hogeland22
Westerkwartier20
Noardeast-Fryslân14
Molenlanden0

4.2.4 Gemiddelde bedrag (in euro’s) per leerling per gemeente bij een drempel van 20 procent
GM_NAAMAchterstandsbedrag
Appingedam142
Delfzijl345
Groningen70
LoppersumGeen vestiging
Almere188
Stadskanaal71
Veendam26
Zeewolde43
Achtkarspelen60
Ameland0
Harlingen9
Heerenveen24
Leeuwarden97
Ooststellingwerf0
Opsterland0
Schiermonnikoog0
Smallingerland114
Terschelling0
Vlieland163
Weststellingwerf0
Assen43
Coevorden6
Emmen26
Hoogeveen136
Meppel3
Almelo153
Borne0
Dalfsen0
Deventer144
Enschede296
Haaksbergen0
Hardenberg34
Hellendoorn0
Hengelo75
Kampen118
Losser0
Noordoostpolder146
Oldenzaal0
Ommen0
Raalte0
Staphorst0
Tubbergen0
Urk117
Wierden0
Zwolle56
Aalten0
Apeldoorn84
Arnhem290
Barneveld0
BeuningenGeen vestiging
BrummenGeen vestiging
BurenGeen vestiging
Culemborg16
DoesburgGeen vestiging
Doetinchem101
Druten3
Duiven0
Ede139
Elburg16
Epe0
Ermelo0
Harderwijk167
HattemGeen vestiging
Heerde0
HeumenGeen vestiging
Lochem0
MaasdrielGeen vestiging
Nijkerk0
Nijmegen97
Oldebroek0
Putten0
Renkum0
Rheden0
Rozendaal0
ScherpenzeelGeen vestiging
Tiel495
Voorst0
Wageningen195
WestervoortGeen vestiging
Winterswijk136
Wijchen6
Zaltbommel85
Zevenaar137
Zutphen67
Nunspeet0
Dronten55
Amersfoort97
Baarn0
De Bilt39
BunnikGeen vestiging
Bunschoten83
EemnesGeen vestiging
Houten19
LeusdenGeen vestiging
LopikGeen vestiging
Montfoort0
RenswoudeGeen vestiging
Rhenen0
Soest0
Utrecht374
Veenendaal77
WoudenbergGeen vestiging
Wijk bij Duurstede0
IJsselstein156
Zeist82
Nieuwegein2
Aalsmeer0
Alkmaar38
Amstelveen102
Amsterdam558
BeemsterGeen vestiging
Bergen (NH.)0
Beverwijk0
BlaricumGeen vestiging
Bloemendaal0
Castricum0
DiemenGeen vestiging
Edam-Volendam0
Enkhuizen0
Haarlem107
Haarlemmermeer50
Heemskerk552
Heemstede71
Heerhugowaard25
Heiloo0
Den Helder204
Hilversum69
Hoorn36
Huizen0
LandsmeerGeen vestiging
Langedijk0
Laren152
Medemblik120
OostzaanGeen vestiging
OpmeerGeen vestiging
Ouder-Amstel0
Purmerend94
Schagen0
Texel0
UitgeestGeen vestiging
Uithoorn101
Velsen58
Weesp130
Zandvoort0
Zaanstad227
AlblasserdamGeen vestiging
Alphen aan den Rijn21
Barendrecht126
DrechterlandGeen vestiging
Brielle0
Capelle aan den IJssel223
Delft167
Dordrecht308
Gorinchem87
Gouda127
's-Gravenhage540
Hardinxveld-Giessendam13
Hellevoetsluis0
Hendrik-Ido-AmbachtGeen vestiging
Stede Broec26
Hillegom0
Katwijk73
Krimpen aan den IJssel0
Leiden106
Leiderdorp0
Lisse160
Maassluis172
Nieuwkoop0
Noordwijk0
Oegstgeest0
OudewaterGeen vestiging
Papendrecht0
Ridderkerk457
Rotterdam576
Rijswijk1962
Schiedam781
Sliedrecht314
AlbrandswaardGeen vestiging
WestvoorneGeen vestiging
Vlaardingen492
VoorschotenGeen vestiging
Waddinxveen65
Wassenaar0
Woerden9
Zoetermeer136
ZoeterwoudeGeen vestiging
Zwijndrecht122
BorseleGeen vestiging
Goes33
West Maas en Waal0
Hulst0
Kapelle0
Middelburg128
Reimerswaal0
Terneuzen109
Tholen0
VeereGeen vestiging
Vlissingen65
De Ronde Venen0
Tytsjerksteradiel0
Asten0
Baarle-Nassau0
Bergen op Zoom122
Best0
BoekelGeen vestiging
Boxmeer0
Boxtel12
Breda136
Deurne36
Pekela295
Dongen0
Eersel0
Eindhoven137
Etten-Leur0
Geertruidenberg0
Gilze en RijenGeen vestiging
Goirle0
Grave345
HaarenGeen vestiging
Helmond199
's-Hertogenbosch121
Heusden0
HilvarenbeekGeen vestiging
Loon op Zand90
Mill en Sint Hubert0
Nuenen, Gerwen en Nederwetten201
Oirschot0
Oisterwijk126
Oosterhout86
Oss113
Rucphen124
Sint-Michielsgestel0
Someren0
Son en BreugelGeen vestiging
Steenbergen75
Waterland0
Tilburg271
Uden29
Valkenswaard0
Veldhoven0
Vught0
WaalreGeen vestiging
Waalwijk125
Woensdrecht487
Zundert0
WormerlandGeen vestiging
Landgraaf163
BeekGeen vestiging
Beesel0
Bergen (L.)Geen vestiging
Brunssum78
Gennep0
Heerlen208
Kerkrade910
Maastricht186
Meerssen0
Mook en Middelaar0
Nederweert0
Roermond212
SimpelveldGeen vestiging
Stein0
VaalsGeen vestiging
Venlo86
Venray0
VoerendaalGeen vestiging
Weert83
Valkenburg aan de Geul0
Lelystad118
Horst aan de Maas45
Oude IJsselstreek81
Teylingen0
Utrechtse Heuvelrug0
Oost Gelre0
KoggenlandGeen vestiging
Lansingerland26
Leudal0
MaasgouwGeen vestiging
Gemert-Bakel0
Halderberge0
Heeze-LeendeGeen vestiging
Laarbeek0
Reusel-De MierdenGeen vestiging
RoerdalenGeen vestiging
Roosendaal156
Schouwen-Duiveland0
Aa en Hunze0
Borger-Odoorn0
Cuijk0
LanderdGeen vestiging
De WoldenGeen vestiging
Noord-BevelandGeen vestiging
WijdemerenGeen vestiging
Noordenveld0
Twenterand100
Westerveld0
Sint Anthonis0
Lingewaard128
Cranendonck859
Steenwijkerland56
Moerdijk0
Echt-Susteren0
Sluis0
Drimmelen0
Bernheze0
Alphen-ChaamGeen vestiging
BergeijkGeen vestiging
Bladel0
Gulpen-Wittem0
Tynaarlo0
Midden-Drenthe0
Overbetuwe64
Hof van Twente0
Neder-Betuwe14
Rijssen-Holten0
Geldrop-Mierlo0
Olst-Wijhe0
Dinkelland0
Westland30
Midden-Delfland0
Berkelland9
Bronckhorst0
Sittard-Geleen88
Kaag en BraassemGeen vestiging
DantumadielGeen vestiging
Zuidplas0
Peel en Maas0
Oldambt44
Zwartewaterland31
Südwest-Fryslân37
Bodegraven-ReeuwijkGeen vestiging
Eijsden-MargratenGeen vestiging
Stichtse Vecht45
Hollands Kroon0
Leidschendam-Voorburg169
Goeree-Overflakkee13
Pijnacker-Nootdorp0
Nissewaard180
Krimpenerwaard30
De Fryske Marren90
Gooise Meren0
Berg en Dal68
Meierijstad17
Waadhoeke0
Westerwolde278
Midden-Groningen66
BeekdaelenGeen vestiging
Montferland0
Altena9
West Betuwe0
Vijfheerenlanden163
Hoeksche Waard1
Het Hogeland0
Westerkwartier5
Noardeast-Fryslân0
Molenlanden0

Bij een lagere drempel is er duidelijk meer sprake van geografische spreiding. Dit komt omdat vrijwel alle vestigingen budget toegewezen krijgen indien er geen drempel is (zie paragraaf 4.1.). Bij een hogere drempel is er minder sprake van geografische spreiding oftewel meer sprake van geografische clustering. Vooral vestigingen in de grotere steden krijgen relatief meer budget. Dit komt omdat daar relatief veel leerlingen wonen met een relatief grote kans op een onderwijsachterstand (gegeven hun omgevingskenmerken en ongeacht hun intelligentie).

4.3 Verdeling budget over onderwijsniveaus

Tot slot is van alle 12 scenario’s in kaart gebracht hoe het beschikbare budget verdeeld zou worden over de verschillende onderwijsniveaus. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen de volgende onderwijsniveaus: alleen vmbo, alleen havo/vwo en gemengd.18) Voor gemengd onderwijs wordt nog een onderscheid gemaakt tussen meer of minder dan 30 procent vmbo-leerlingen.19) In onderstaande tabel staat weergegeven hoeveel procent van de vestigingen, uitgesplitst naar onderwijsniveau, budget zou ontvangen in de verschillende scenario’s. 

4.3.1 Percentage vestigingen dat geld ontvangt uitgesplitst naar onderwijsniveau
Drempel (%)Alleen vmboAlleen havo/vwoGemengd
TotaalWaarvan minder dan 30% vmboWaarvan meer dan 30% vmbo
0100100100100100
129016473959
167510302636
20615212120

Uiteraard geldt voor alle onderwijsniveaus dat hoe hoger de drempel hoe minder vestigingen geld ontvangen (dit is in lijn met de bevindingen uit paragraaf 4.1). Er zijn echter duidelijk verschillen tussen de onderwijsniveaus. Het invoeren van een drempel heeft vooral veel invloed op het percentage havo/vwo-vestigingen dat geld ontvangt. Zo krijgt bij een drempel van 20 procent vijf procent van de vestigingen met enkel havo/vwo-onderwijs budget. Bij vestigingen met enkel vmbo-onderwijs krijgt bij deze (hoge) drempel alsnog meer dan de helft van de vestigingen budget (61 procent). 

In onderstaande figuur staat hoeveel procent van het budget naar leerlingen op welk onderwijsniveau gaat per scenario. 

4.3.2 Verdeling van budget (%) over leerlingen op verschillende onderwijsniveaus per scenario
ScenarioAlleen vmboAlleen havo en/of vwoGemengd
0%42,812,844,4
12%56,65,238,2
16%634,432,6
20%67,13,929

Zoals duidelijk wordt uit figuur 4.3.2 geldt dat hoe hoger de drempel hoe lager het percentage van het budget dat naar havo/vwo-leerlingen gaat. Of andersom geformuleerd: hoe hoger de drempel hoe hoger het percentage van het budget dat naar vmbo-leerlingen gaat. Dit komt omdat havo/vwo-leerlingen een relatief kleine kans hebben op onderwijsachterstand (gegeven hun omgevingskenmerken en ongeacht hun intelligentie) in vergelijking met vmbo-leerlingen. 

17) Alle cijfers over leerlingenaantallen in dit rapport zijn, in lijn met het CBS-beleid, afgeronde cijfers. Meer specifiek worden de cijfers afgerond op vijftallen. De redenen hiervoor zijn de leesbaarheid van de tabellen en het verkleinen van de kans op onthulling. Net als bij de po-indicator zullen ook bij implementatie van de vo-indicator lijsten worden gepubliceerd met de exacte achterstandsscore per vestiging. Daarom wordt de standaard methode omtrent afronding in dit rapport niet toegepast bij de cijfers over vestigingen. 
18) Van onderbouw-leerlingen is het met de beschikbare data soms lastig te bepalen wat het exacte onderwijsniveau is. Dit komt bijvoorbeeld door brede brugklassen. Daarom is bij de indeling van het onderwijsniveau voor de onderbouw ook gekeken naar het onderwijsniveau op de bovenbouw op de vestiging. Stel dat er bijvoorbeeld enkel havo/vwo-bovenbouw beschikbaar is dan is de betreffende onderbouw op deze vestiging ingedeeld bij de categorie enkel havo/vwo. 
19) Er is gekozen voor een grens van 30 procent aangezien dit (afgerond) het gemiddeld aantal vmbo-leerlingen in de totale categorie gemengd is. Leerlingen in de onderbouw van het vmbo tellen hierbij niet mee als vmbo-leerling aangezien niet eenduidig gezegd kan worden dat hier om vmbo-leerlingen gaat (het kan bijvoorbeeld ook gaan om leerlingen in een havo/vwo-brugklas).