Aanvullend statistisch onderzoek voor de VNFKD, 2020

Over deze publicatie

In het kader van aanvullend statistisch onderzoek voor brancheverenigingen heeft het CBS een jaarrapportage samengesteld voor de Vereniging van Nederlandse Fabrikanten van Kinder- en Dieetvoedingsmiddelen (VNFKD). In dit jaarrapport zijn cijfers over de VNFKD met betrekking tot het omzetniveau en het aantal werkzame personen in 2020 opgenomen.

1. Inleiding

Het Centraal Bureau voor de Statistiek brengt op verzoek van de Vereniging van Nederlandse Fabrikanten in Kinder- en Dieetvoeding (VNFKD) statistische informatie in kaart over de leden. Door middel van een uitvraag onder de leden in combinatie met de omzetstatistieken van het CBS zijn resultaten verkregen over de omzet en werkzame personen van de leden binnen de kaders van kinder- en dieetvoeding. Kinder- en dieetvoeding heeft betrekking op producten die specifiek zijn bedoeld voor zuigelingen en jonge kinderen (0-3 jaar), op medische voeding en op producten voor gewichtsbeheersing.
In hoofdstuk 2 worden de resultaten besproken van de koppeling tussen de KvK-nummers van de leden van de VNFKD en de eenheden van het CBS (bedrijfseenheden). Deze koppeling wordt gebruikt bij het verzamelen en verwerken van gegevens uit de omzetstatistieken (hoofdstuk 3).
Ten opzichte van het vorige onderzoek over verslagjaar 2018 is het ledenbestand licht gewijzigd. Verder heeft er voor een aantal leden een correctie plaatsgevonden in het aantal werkzame personen. Om de cijfers in het huidige rapport beter te kunnen duiden is voor 2018 ook de totale omzet, de omzetverdeling tussen binnen- en buitenland en het (gecorrigeerde) aantal werkzame personen toegevoegd.

2. Koppeling eenheden VNFKD – CBS

2.1 VNFKD-data

Bij de leden van de VNFKD is informatie uitgevraagd over de KvK-nummers, werkzame personen en omzetpercentages binnen de kaders van kinder- en dieetvoeding. Deze uitvraag is gedaan vanwege het feit dat informatie over kinder- en dieetvoeding vaak niet op basis van een KvK-nummer kon worden ontsloten. Er zijn bijvoorbeeld bedrijven met een enkel KvK-nummer waar meerdere activiteiten onder vallen.

2.2 CBS-data

Bij de productieprocessen vormt de statistische eenheid, de eenheid waarover de statistieken worden gemaakt, een cruciale rol. Het CBS noemt de statistische eenheid in dit geval de bedrijfseenheid. In de regel bestaat de bedrijfseenheid uit één of meerdere juridische eenheden zoals een BV, NV, VOF of een zzp’er. Deze juridische eenheden worden binnen het CBS ook wel CBS-personen genoemd. CBS-personen kunnen gekoppeld kunnen worden aan de VNFKD-eenheden met een KvK-nummer.

2.3 Koppeling data VNFKD-CBS

In het onderzoek zijn de KvK-nummers van de leden van de VNFKD gekoppeld aan CBS-personen in het Algemeen Bedrijven Register van het CBS. Alle beschikbare KvK-nummers konden 1-1 worden gekoppeld met 36 CBS-personen. Deze CBS-personen koppelen weer aan 26 bedrijfseenheden.

2.4 Spreiding over SBI-terreinen

Tabel 2.4.1 geeft inzicht in welke Standaard Bedrijfsindeling (SBI) de CBS-persoon zit die is gekoppeld aan het KvK-nummer van het VNFKD-lid.

2.4.1 Aantal CBS-personen naar SBI
SBIOmschrijving
463Groothandel in voedings- en genotmiddelen11
108Vervaardiging van overige voedingsmiddelen10
105Vervaardiging van zuivelproducten5
Overig16

Een bedrijfseenheid kan uit meerdere CBS-personen uit verschillende SBI-terreinen bestaan en daardoor een andere SBI-typering hebben. In tabel 2.4.2 is daarom ook voor de bedrijfseenheden waar het VNFKD-lid via de CBS-persoon aan is gekoppeld de SBI-typering weergegeven.

2.4.2 Aantal bedrijfseenheden naar SBI
SBIOmschrijving
463Groothandel in voedings- en genotmiddelen9
108Vervaardiging van overige voedingsmiddelen7
Overig15

3. Resultaten

3.1 Statistische data

Het CBS publiceert omzetstatistieken op maand- en kwartaalbasis. De omzetgegevens voor dit onderzoek zijn deels uit de zogenoemde DRT-database gehaald. In deze database zijn voor tal van branches per bedrijfseenheid kwartaalomzetten opgenomen. De omzetten van de grootste bedrijfseenheden zijn verkregen door enquêtering. De omzetten van de overige bedrijfseenheden in de populatie zijn gebaseerd op dataleveranties uit de btw-registratie van de Belastingdienst. Het betreft de netto-omzet, exclusief btw.

3.2 Methode

Voor de VNFKD-leden zijn het omzetniveau en de werkzame personen binnen de kaders van kinder- en dieetvoeding bepaald. Hiervoor is gebruikgemaakt van beschikbare btw- en enquête-data van het CBS. Deze data is aangevuld met de informatie van de leden over omzet en werkzame personen binnen de kaders van kinder- en dieetvoeding. Ook de verdeling van de omzet in binnenlandse en buitenlandse omzet is bepaald op basis van CBS- en VNFKD-data.

3.3 Omzet en werkzame personen

Binnen de kaders van kinder- en dieetvoeding genereerden de VNFKD-leden in 2020 met een totaal van bijna 7 duizend werkzame personen een omzet van ruim 3,5 miljard euro, zie tabel 3.3.1.

3.3.1 Omzetniveau VNFKD
Omzet (mld euro)Werkzame personen
20183,476 910
20203,556 995

3.4 Exportwaarde

Op de omzetdata is een aanvullende analyse gedaan en is de omzet binnenland en omzet buitenland (exportwaarde) onder de loep genomen. Hieruit blijkt dat de leden in 2020 78 procent van de omzet buiten Nederland hebben gegenereerd (2,76 miljard euro). In 2018 was dit 73 procent (2,55 miljard euro).

3.4.1 Verdeling omzet VNFKD (%)
BinnenlandBuitenland
20182773
20202278

Afkortingen

BV
Besloten Vennootschap

CBS
Centraal Bureau voor de Statistiek

DRT-Database
Directe Raming Totalen (database met onder meer fiscale data)

KvK
Kamers van Koophandel

NV
Naamloze Vennootschap

SBI
Standaard Bedrijfsindeling

VOF
Vennootschap Onder Firma

Begrippen

Omzet
Omzet exclusief btw. Omzet is inclusief product gebonden belastingen (bijv. accijnzen e.d.) en na aftrek van kortingen, bonussen, retouremballage en –zendingen. Kosten voor vervoer, verpakkingen, emballage en deelfacturen op onderhanden werk worden wel meegeteld.

Omzet buitenland
Waarde van de export op basis van btw-gegevens, exportdata en informatie van bedrijven.

Werkzame personen
Alle personen die één of meerdere banen hebben als werknemer en/of zelfstandige bij een in Nederland gevestigde economische eenheid.