© ANP

Zelfstandigen Enquête Arbeid

De ‘Zelfstandigen Enquête Arbeid’ is een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), TNO en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Wij onderzoeken hiermee hoe zelfstandig ondernemers hun werksituatie ervaren. De ‘Zelfstandigen Enquête Arbeid’ wordt sinds 2015 eens in de twee jaar uitgevoerd.

Hoe doe ik mee?

Heeft u een uitnodiging gekregen om mee te doen aan dit onderzoek? U kunt met uw gebruikersnaam en wachtwoord direct deelnemen. Klik op: Zelfstandigen Enquête Arbeid.

Wilt u eerst meer weten? Lees dan verder.

Waarom dit onderzoek?

U bent als zelfstandig ondernemer belangrijk voor onze samenleving. Zelfstandig ondernemers vormen een groeiend deel van de Nederlandse beroepsbevolking. Anders dan bij werknemers in loondienst weten we nog weinig over de werksituatie van zelfstandig ondernemers. Daarom voeren we dit onderzoek uit. We vragen in dit onderzoek bijvoorbeeld naar werkdruk, gezondheid en eventueel pensioen. Ook kijken we deze keer naar de gevolgen van de coronacrisis voor uw bedrijf. De antwoorden op onze vragen geven een actueel beeld van hoe de werksituatie er nu uitziet en hoe die verbeterd kan worden.

Waarom ben ik uitgekozen?

Nederland telt ruim 1,2 miljoen zelfstandig ondernemers. Het CBS heeft willekeurig een aantal zelfstandig ondernemers met en zonder personeel gekozen uit de registratie van de winstaangifte bij de Belastingdienst. Hieraan zijn de adressen uit de Basisregistratie Personen (BRP) gekoppeld. In de BRP staan de adressen en namen van alle inwoners in Nederland. De adressen van de personen die wij uitnodigen liggen verspreid over heel Nederland. Niet elke zelfstandig ondernemer kan betrokken worden bij dit onderzoek. Uw deelname is daarom erg belangrijk: u vertegenwoordigt een groot aantal andere zelfstandig ondernemers.

Uw gegevens zijn veilig

Het CBS gaat zorgvuldig om met uw gegevens. Uw persoonsgegevens worden gescheiden van uw antwoorden. Hoe wij omgaan met uw gegevens kunt u lezen op de webpagina: Privacy.

Beloningen

Met uw deelname aan de ‘Zelfstandigen Enquête Arbeid’ maakt u kans op één van de 11 iPad’s of VVV cadeaukaarten ter waarde van € 400,-. Indien u online gerespondeerd hebt, ziet u direct aan het einde van de vragenlijst of u de winnaar bent. [Wanneer het interview afgenomen is door een CBS-medewerker zal deze u aan het einde van het interview laten weten of u gewonnen hebt.] Snel daarna zal er contact met u opgenomen worden. In de brief die u van het CBS ontvangen hebt, staat vermeld tot wanneer u mee kunt doen met het onderzoek. De winnaars worden geheel willekeurig geselecteerd. Dit houdt in dat er bij de trekking geen rekening gehouden wordt met specifieke persoonskenmerken. Wilt u meer weten over het algemene beloningenbeleid van het CBS? Klik op: Beloningen.

Resultaten

In Nederland werken ruim 1 miljoen mensen als zelfstandig ondernemer. Eén op de vier zelfstandig ondernemers zonder personeel heeft geen pensioenvoorziening getroffen. Meer dan de helft van hen werkt vijf dagen of meer per week. Bijna een derde van de zelfstandigen werkt vaak of altijd samen met andere zelfstandigen. Deze en andere resultaten uit de Zelfstandigen Enquête Arbeid 2017 vindt u onderaan deze pagina. De resultaten van de Zelfstandigen Enquête Arbeid 2019 worden medio 2019 openbaar gemaakt.

Contact

Wilt u contact opnemen met het CBS? Klik op: CBS Contact Center.

 

CBS medewerker aan de deur of telefoon?

Voor dit onderzoek wordt u niet gebeld of bezocht. Denkt u dat een CBS-medewerker u toch heeft bezocht of gebeld? Meer informatie hierover vindt u door te klikken op: Het CBS komt nooit zomaar bij u aan de deur.

Recente artikelen