Onderwijsenquête

© Shutterstock / TIvanova

Heb jij in het schooljaar 2021-2022 je vmbo, havo, vwo of mbo diploma gehaald? Of heb je tijdelijk een opleiding gevolgd? Dan ben jij misschien wel uitgenodigd om de onderwijsenquête van het Schoolverlatersonderzoek in te vullen.

Was de sfeer goed op school? En wat vond je van je docenten? Heeft de opleiding gebracht wat je er van verwacht had? Of hoopte je op iets anders? En wat ben je na het afronden of stoppen van de opleiding gaan doen? Misschien ben je gaan werken of ben je begonnen aan een nieuwe opleiding. Laat de scholieren en studenten van nu weten wat jij van je opleiding vond!

Doe mee en maak kans op een iPad of een VVV cadeaukaart!

Het invullen van de vragenlijst kost je ongeveer 5 minuten. Als je de vragenlijst hebt ingevuld maak je kans op een iPad of een VVV cadeaukaart ter waarde van €400,-.

Naar de vragenlijst

Heb je een uitnodiging gekregen om mee te doen aan dit onderzoek? Je kunt met je gebruikersnaam en wachtwoord direct deelnemen. Klik op: Onderwijsenquête.

Wil je eerst meer weten over dit onderzoek, lees dan verder.

Waarom dit onderzoek?

Het CBS wil samen met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) en het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) inzicht krijgen in de aansluiting van school naar werk of van school naar een vervolgopleiding. Met dit inzicht kunnen opleidingen verbeterd worden.

Waarom ben ik uitgekozen?

Als je in het schooljaar 2021/2022 een diploma hebt gehaald voor vmbo, havo, vwo of mbo of als je gestopt bent met je opleiding, dan kun je uitgenodigd worden voor het onderzoek. Het CBS haalt deze informatie uit het zogenaamde Onderwijsbestand. Dit bestand koppelt het CBS aan de Basisregistratie Personen (BRP).

In de BRP staan de adressen en namen van alle inwoners in Nederland. Het CBS heeft willekeurig een klein aantal mensen gekozen uit de BRP. De adressen van de personen die wij uitnodigen liggen verspreid over heel Nederland. Niet elke inwoner kan betrokken worden bij dit onderzoek. Daarom is jouw deelname erg belangrijk: je vertegenwoordigt in het onderzoek een groot aantal andere mensen.

Je gegevens zijn veilig

Je gegevens zijn bij al onze onderzoeken veilig. Dit is een verplichting van het CBS die in de wet is bepaald. Het CBS heeft verschillende maatregelen getroffen om de gegevens te beschermen. Zo zorgt de wet ervoor dat je gegevens alleen voor statistische doelen worden gebruikt. Geen enkele instelling kan toegang eisen tot de gegevens die het CBS verzamelt. In de statistische informatie van het CBS zijn persoonlijke gegevens nooit te herkennen.

Het CBS verzamelt zelf gegevens maar krijgt ook veel bestanden van andere instellingen. Hierin staan bijvoorbeeld gegevens over bevolking, onderwijs, werk en inkomen. Die informatie voegen we samen. Het CBS, OCW en ROA maken statistieken over de Nederlandse samenleving met die informatie. Zo werken we zo zuinig mogelijk.

Meer informatie over hoe wij omgaan met je gegevens vind je op de webpagina: Privacy.

Beloning

Met jouw deelname aan het Schoolverlatersonderzoek kun je kans maken op één van de 25 iPad’s of VVV cadeaukaarten ter waarde van €400,-. Je ziet direct aan het einde van de vragenlijst of je de winnaar bent. Snel daarna zal er contact met je opgenomen worden. In de brief die je van het CBS ontvangen hebt, staat vermeld tot wanneer je mee kunt doen met het onderzoek.
De winnaars worden geheel willekeurig geselecteerd. Dit houdt in dat er bij de trekking geen rekening gehouden wordt met specifieke persoonskenmerken.

Wil je meer weten over het algemene beloningenbeleid van het CBS? Klik op: Beloningen.

Resultaten

In de tabellenset ‘Aansluiting opleiding en werk mbo-gediplomeerden, 2022 (mei 2023)’ vind je onderzoeksresultaten van een eerdere editie van het Schoolverlatersonderzoek.

Contact

Wilt u contact opnemen met het CBS? Klik op: CBS Contactcenter.

 

Een CBS-medewerker aan de deur of telefoon?

Heeft een CBS-medewerker u bezocht of gebeld? Meer informatie vindt u op: Het CBS bezoekt of belt u nooit zomaar.

Recente artikelen