CBS-talent puzzelt met data

/ Auteur: Miriam van der Sangen
© Sjoerd van der Hucht Fotografie
Het CBS is voortdurend op zoek naar nieuw talent op het gebied van zowel statistisch onderzoek als data science en IT. Twee getalenteerde onderzoekers vertellen wat zij boeiend vinden aan hun werk bij het CBS.

Meer dan een kennisinstituut

Lisanne van Koperen is statistisch onderzoeker bij het team Sociale Zekerheid van het CBS. Daarvoor behaalde zij haar bachelor sociologie en de researchmaster Sociology and Social Research aan de Universiteit Utrecht. In het laatste jaar van haar master liep ze stage bij het CBS. ‘Ik merkte toen dat het CBS meer is dan alleen een kennisinstituut dat cijfers presenteert. Het is een organisatie waar met veel enthousiasme gewerkt wordt aan mooie projecten en waar veel ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling.’

Maatschappelijk relevant

Van Koperen werkt met grote datasets: ‘Ik vind mijn werk erg interessant. Bedenken hoe je op een logische manier uit een dataset met miljoenen gegevens juist díe informatie haalt die het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid nodig heeft, is net een puzzel.’ Het werk dat zij bij het CBS doet is niet alleen theoretisch interessant, maar ook maatschappelijk relevant. ‘Omdat mijn team onderzoek doet in opdracht van het ministerie zijn we vaak betrokken bij onderwerpen die actueel zijn en in de belangstelling staan. Zo is ons rapport over alleenstaande ouders in de bijstand besproken in de Tweede Kamer.’

‘Dat maakt werken bij het CBS zo leuk: je kunt de praktijk vangen in cijfers’

Praktijk vangen in cijfers

Om de cijfers juist te kunnen interpreteren heeft het team van Van Koperen veel contact met gemeenten. ‘Zij leveren de gegevens. We interviewen hen regelmatig over de ontwikkelingen in de gemeenten. Na onze gesprekken met hen en het ministerie én na de analyse van de data hebben we een goed beeld van wat er in de maatschappij gebeurt. Zo zien wij bij een aantrekkende arbeidsmarkt bijvoorbeeld een hogere uitstroom uit de bijstand. Dit maakt werken bij het CBS zo leuk: je kunt de praktijk vangen in cijfers!’

Dennis Dahlmans
© Sjoerd van der Hucht Fotografie

Variëteit aan onderwerpen

Ook statistisch onderzoeker Dennis Dahlmans gebruikt in zijn werk grote datasets. Hij volgde een bacheloropleiding biomedische wetenschappen en deed de onderzoeksmaster voeding en metabolisme. Daarna promoveerde hij aan de Universiteit Maastricht. ‘Ik heb verschillende grote moleculaire screenings uitgevoerd en complexe experimentele data geanalyseerd.’ Inmiddels is hij aan de slag bij de afdeling verkeer en vervoer van het CBS. ‘In de korte tijd dat ik bij het CBS werk, ben ik bij veel projecten betrokken geraakt. Ik onderzoek verkeersfenomenen, binnenlandse transportketens en werk aan het in kaart brengen van internationaal goederenvervoer. Daarnaast schrijf ik nieuwsberichten en verdiepende achtergrondartikelen. De grote variëteit aan onderwerpen spreekt mij erg aan.’

Professionele ontwikkeling

Het CBS beschikt over een schat aan data en hecht eraan dat de resultaten van de onderzoeken bij een breed publiek bekend worden. Dahlmans: ‘Het CBS heeft een enorm mediabereik. Onze statistieken komen dagelijks in het nieuws. Daarnaast wordt CBS-onderzoek veel gebruikt voor beleidsvorming.’ Dahlmans wijst erop dat het CBS medewerkers de mogelijkheid biedt om workshops te volgen, waarin persoonlijke en professionele ontwikkeling wordt gestimuleerd. Daar maakt hij graag gebruik van. Daarnaast zit hij in het bestuur van Jong CBS, de vereniging voor actieve jonge CBS’ers. ‘Met Jong CBS organiseren we interessante evenementen, bijvoorbeeld bedrijfsbezoeken. Dankzij deze activiteiten heb ik veel nieuwe collega’s leren kennen.’

Ben je geïnteresseerd in een carrière bij het CBS? Raadpleeg dan onze website: www.werkenbijhetCBS.nl