Geboden: veelzijdige loopbaan bij het CBS

/ Auteur: Miriam van der Sangen
© Sjoerd van der Hucht Fotografie
Het CBS is een innovatieve kennisorganisatie die sterk in ontwikkeling is. Er werkt een gemêleerde groep mensen, vaak met diverse achtergronden op HBO- en WO-niveau. Raoul Houkes-Linssen is er één van. Met zijn IT-achtergrond houdt hij zich dagelijks bezig met informatiebeveiliging. Jocelyn van Berkel koos voor een baan als statistisch onderzoeker. Beiden vertellen over hun ervaringen.

Informatiebeveiliging

Raoul Houkes-Linssen volgde de HBO-opleiding ICT & Cyber Security aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven en werkte een aantal jaren als security consultant. ‘In mei 2018 maakte ik de overstap naar het CBS. Daar ben ik adviseur ICT Infra & Security. Samen met mijn collega’s zorg ik ervoor dat de IT-infrastructuur van het CBS weerbaar is tegen dreigingen. Denk bijvoorbeeld aan cyberaanvallen.’ Het CBS voldoet op het gebied van informatiebeveiliging aan nationale en internationale normen en laat zich regelmatig door externe partijen valideren en certificeren. Een voorbeeld is de ISO 27001-certificering op het gebied van informatiebeveiliging.

Omgaan met kwetsbaarheden

Maar het werk van deze IT-collega draait niet alleen om het behalen van certificaten ten einde te voldoen aan allerlei eisen op het gebied van informatiebeveiliging. ‘Adviseren is een ander belangrijk aspect. Het CBS hecht daar veel waarde aan, omdat het bijdraagt aan de rol van onze organisatie in de samenleving: het leveren van betrouwbare statistische informatie. Om die taak goed te uit te voeren, staat informatiebeveiliging permanent op de agenda.’ Houkes-Linssen is nu bezig met het project ‘kwetsbaarhedenmanagement’. ‘Dat is gericht op het identificeren, classificeren en prioriteren van kwetsbaarheden binnen de IT-infrastructuur van het CBS. Een interessante klus.’

Professionele ontwikkeling

Positief is hij over het CBS als werkgever. ‘De arbeidsvoorwaarden zijn uitstekend. Het werk is flexibel: ik heb de mogelijkheid om op verschillende locaties te werken. Ook volg ik regelmatig workshops, zowel op het gebied van persoonlijke als professionele ontwikkeling. De afgelopen maanden heb ik diverse trainingen op het gebied van informatiebeveiliging gehad.’

Landelijk nieuws

Jocelyn van Berkel studeerde milieu-economie in Wageningen en koos na haar studie voor een loopbaan bij het CBS. ‘Ik vind het leuk feiten en cijfers te presenteren die onderzoekers, beleidsmakers, de politiek en internationale organisaties gebruiken. Mijn werk is afwisselend, vernieuwend en inhoudelijk. Bij de projecten waaraan ik werk ben ik betrokken bij het hele proces: de voorbereiding, de data verzamelen, de data analyseren en nieuwsberichten schrijven en publiceren. Het is leuk om te zien hoe de cijfers landelijk nieuws worden en een objectieve basis voor maatschappelijke discussies vormen.'

‘Ik werk aan nieuwe innovatieve statistieken waarvan de methode nog moet worden uitgedacht en uitgewerkt’

Innovatieve statistieken

Van Berkel reist voor haar werk regelmatig naar het buitenland, onder andere om kennis te delen op het gebied van internationale standaarden. ‘Ik werk aan nieuwe innovatieve statistieken waarvan de methode nog moet worden uitgedacht en uitgewerkt. Het CBS loopt hierbij vaak voorop en dient als voorbeeld voor andere nationale statistiekbureaus.’ Wat haar ook aantrekt bij het CBS is dat de loopbaanmogelijkheden veelzijdig zijn. ‘Je kunt ervaring en kennis opdoen op verschillende gebieden. Ik heb ruim twee jaar gewerkt aan de statistieken van de overheidsfinanciën, nu ben ik overgestapt naar de milieurekeningen.’

Virtual reality

Van Berkel is naast haar werk bij het CBS ook actief bestuurslid bij JongCBS, een vereniging van 300 jonge CBS’ers: ‘We initiëren interessante activiteiten, bijvoorbeeld workshops op het gebied van virtual reality, pitchen of debatteren. Ook organiseren we formele activiteiten, zoals bedrijfsbezoeken en netwerkbijeenkomsten met ministeries en andere kennisinstellingen. Een mooie manier om collega’s binnen en buiten het CBS te leren kennen.’

Geïnteresseerd in werken bij het CBS? Raadpleeg de website: www.werkenbijhetCBS.nl