Wie doet er mee met de ConjunctuurBekerStrijd?

/ Auteur: Miriam van der Sangen
Het CBS organiseert sinds het schooljaar 2011/’12 elk jaar de ConjunctuurBekerStrijd. Die wedstrijd is bestemd voor leerlingen van de havo- en vwo-bovenbouw met economie in hun profiel. Zij voorspellen onder leiding van hun docent de Nederlandse economie aan de hand van 10 indicatoren, bijvoorbeeld de werkloosheid en de inflatie. Docenten kunnen hun klassen vanaf nu tot 1 oktober 2017 weer inschrijven voor de ConjunctuurBekerStrijd van 2017/’18.

Onderwijs

Volgens Hans de Ruiter, organisator van de ConjunctuurBekerStrijd, is het onderwijs een belangrijke doelgroep voor het CBS. ‘We zijn met deze wedstrijd in het schooljaar 2011/’12 begonnen. De eerste twee jaren konden alleen klassen in Zuid-Holland meedoen. Vanaf het schooljaar 2013/’14 is de ConjunctuurBekerStrijd landelijk. En elk jaar doen meer scholen mee. Het is heel leuk om te zien hoe enthousiast de docenten en leerlingen het oppakken. Gemiddeld krijgen we jaarlijks rond de 180 inzendingen.’

Goed instrument

Volgens De Ruiter is deze wedstrijd voor de docenten een goed instrument om op een heldere en concrete manier invulling te geven aan de lessen economie van de havo- en vwo-bovenbouw. ‘De leerlingen voorspellen met hulp van hun docent de Nederlandse economie. Dat doen zij aan de hand van 10 indicatoren zoals economische groei, werkloosheid, inflatie, faillissementen en huizenprijzen. Het is dus niet een kwestie van gokken. We merken ook dat het niveau van de winnaars hoog is.’ Leerlingen analyseren historische reeksen, vergelijken indicatoren, leggen verbanden en volgen het nieuws om tot een goede voorspelling te komen. Zij moeten hierbij samenwerken, onderzoeken, analyseren en beredeneren. Alle onderwerpen uit de wedstrijd komen aan bod in het lesboek economie.

Winnaars

Op 17 april van dit jaar reikte Directeur-Generaal van het CBS Tjark Tjin-A-Tsoi tijdens een feestelijke bijeenkomst de eerste prijs uit aan de klas die het dichtst bij de door het CBS gemeten cijfers zat. Dat was klas 6Ec2 van het Stedelijk Gymnasium in Utrecht. ‘De winnaars waren blij met hun eerste plaats en maakten met economisch journaliste Hella Hueck een video in de CBS-studio. Ook was er een uitnodiging van Euronext om een bezoek te brengen aan de beurs. Dat vonden de winnaars een hele eer. Volgend jaar is een bezoek aan Euronext wederom onderdeel van de prijs voor de winnaars’, aldus De Ruiter. Niet alleen Hella Hueck was aanwezig bij de feestelijke bijeenkomst, maar ook hoofdeconoom en CBS-woordvoerder Peter Hein van Mulligen was van de partij. Hij gaf uitleg over de verschillende conjunctuurindicatoren, die de Nederlandse economie beïnvloeden.

Meedoen met de ConjunctuurBekerStrijd van 2017/’18? Voor nadere informatie: kijk op http://www.cbs.nl/cbsindeklas of mail naar onderwijssite@cbs.nl