Summerschool van CBS en Universiteit Utrecht over survey-onderzoek

/ Auteur: Masja de Ree
Hoe stel je een goede vragenlijst samen? Hoe ontwerp je een steekproef? En hoe combineer je op een slimme manier de uitkomsten van een enquête met informatie uit registers? De antwoorden op die vragen zijn binnen handbereik tijdens de Summerschool-cursussen van CBS.

Theorie en praktijk

CBS verzorgt ook deze zomer samen met de Universiteit Utrecht twee zomercursussen over survey-onderzoek, oftewel onderzoek met behulp van steekproeven. In de eerste cursus leren deelnemers hoe je een goed steekproefontwerp maakt en een vragenlijst samenstelt en hoe je de data die dat oplevert vervolgens analyseert. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de tools R en SPSS. Rob van de Laar, coördinator van de cursussen bij CBS: ‘We laten ook zien hoe je steekproefdata op een handige manier combineert met informatie uit registers. Zodat je met zo weinig mogelijk interviews een zo goed mogelijk antwoord op je onderzoeksvraag krijgt.’ In de tweede cursus wordt dieper ingegaan op het ontwerp en de analyse van ingewikkeldere steekproefonderzoeken. De cursussen duren allebei vijf dagen, waarbij theorie en praktische toepassing in opdrachten worden afgewisseld.

Hoog tempo, veel rendement

De Summerschool staat open voor alle belangstellenden. Van de Laar: ‘De meeste deelnemers zijn studenten, promovendi of onderzoekers die zelf te maken hebben met steekproefonderzoek. Ook voor medewerkers van commerciële onderzoeksbureaus zijn de cursussen interessant.’ Deelnemers worden geconfronteerd met een compact en divers programma. ‘Het tempo ligt hoog. Je leert in een relatief korte tijd veel bij.’ In 2015 waren er ruim 50 deelnemers  van over de hele wereld. ‘Dat leverde een heel interessante dynamiek op. Deelnemers leren ook van elkaar!’ Op de laatste dag van de cursus krijgen deelnemers de gelegenheid individueel met de docenten te overleggen over hun eigen onderzoek. ’s Avonds is er een uitgebreid sociaal programma.

Het beste uit theorie en praktijk

De Summerschool van de Universiteit Utrecht bestaat sinds 1987 en verzorgt ruim tweehonderd cursussen. CBS is sinds 2013 betrokken. De docenten van de zomercursussen over survey-onderzoek zijn zowel afkomstig van CBS als van de universiteit. Van CBS zullen onder meer professor Bart Bakker en de methodologen Barry Schouten en Ger Snijkers een onderdeel verzorgen. Van de Laar: ‘De docenten van de universiteit kennen alle laatste wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van survey-onderzoek. De docenten van CBS vullen die kennis aan met belangrijke ervaringen uit de praktijk. Zij kunnen deelnemers vertellen hoe je een onderzoek opzet dat precies past bij jouw vraag en hoe je valkuilen en fouten omzeilt.’

Onderzoekers van de toekomst

CBS organiseert de zomercursussen omdat CBS het belangrijk vindt zijn praktische kennis te verbinden met de theoretische kennis van universiteiten. Samenwerking met universiteiten en het versterken van het contact staan hoog op de agenda. Daarnaast komt CBS door de zomercursussen in contact met de onderzoekers van de toekomst.

Wanneer vinden de cursussen van de Summerschool plaats?

De eerste cursus vindt plaats van 15 tot en met 19 augustus (Survey Research: Design, Implementation and Data Processing). De tweede cursus is van 22 tot en met 26 augustus (Survey Research: Statistical Analysis and Estimation). Kijk voor meer informatie op www.utrechtsummerschool.nl.