MKB-voorzitter Michaël van Straalen: ‘Wij hebben de CBS-data hard nodig’

/ Auteur: Jaap van Sandijk
Nederland staat er – in vergelijking met andere Europese landen – goed voor, vindt de voorzitter van MKB-Nederland Michaël van Straalen. Hij prijst de door het kabinet genomen hervormingsmaatregelen die de economie bestendiger moeten maken. Over het ondernemersklimaat in ons land is hij echter veel minder te spreken.  

Een heldere lenteochtend in Den Haag. Kijkend vanuit de werkkamer van Michaël van Straalen, op de twaalfde verdieping van de Malietoren, springt een enorme bouwkraan in het oog. Het gele gevaarte glimt in de zon. Het aanzien is vergelijkbaar met dat van de Nederlandse economie. Die draait weer goed. Op 11 februari van dit jaar, bij de presentatie van het jaarlijkse CBS-rapport ‘De Staat van Nederland’, constateerde minister Kamp van Economische Zaken opgetogen dat Nederland economisch gezien weer in de voorhoede van Europa zit. En dat er in ons land geen recessie op de loer ligt. ‘Een nogal stevige uitspraak’, oordeelt voorzitter Van Straalen. ‘Als hij bedoelt dat we in het komende kwartaal en het kwartaal daarna niet in de problemen komen, denk ik dat hij gelijk heeft. Maar natuurlijk loop je in Nederland qua economische ontwikkeling altijd risico.’

Stabiliteit

De MKB-voorman vindt dat het kabinet wél de juiste maatregelen heeft genomen om de economie bestendiger te maken. ‘De afbouw van de hypotheekrenteaftrek zorgt ervoor dat we economisch stabieler worden. Over het toezicht op de financiële wereld kun je veel zeggen – ook in negatieve zin – maar ook dat leidt tot stabiliteit. Er zijn budgettaire maatregelen genomen om aan de Europese norm van een begrotingstekort van maximaal drie procent te voldoen. Onze pensioenfondsen staan weliswaar onder druk, maar het pensioenvermogen is nog nooit zo groot geweest. En de verhoging van de AOW-leeftijd – in veel landen nog onderwerp van discussie – hebben wij al geregeld. Kortom, in vergelijking met andere landen staan we er goed voor.’

Ondernemersklimaat

Bij het ter sprake brengen van het ondernemersklimaat betrekt het gezicht van Van Straalen. Bij zijn aantreden, ruim twee jaar geleden, zei hij dat ondernemen weer leuk moest worden. Maar daarvan is nog steeds geen sprake, stelt hij. ‘Het is op dit moment helemaal niet leuk. Kredietverstrekking gaat moeizaam. En de overheid is weinig coöperatief. Er rusten veel regels, lasten en risico’s op de schouders van ondernemers. Die moeten we terugdringen en dat lukt onvoldoende. En er komt ook steeds nieuwe regelgeving bij.’

‘Er rusten veel regels, lasten en risico’s op de schouders van de ondernemers’

Minder en betere regelgeving

In de uitgave Kansrijk!, die verscheen in februari 2015, geeft MKB-Nederland aan hoe ondernemers meer ruimte moet worden gegeven. Minder en betere regelgeving is daar onderdeel van, maar ook goede data. Van Straalen: ‘Er is veel behoefte aan opgesplitste, gedifferentieerde cijfers van het MKB – niet alleen bij ondernemers en branches, ook bij de wetenschap. Het MKB is zo ontzettend gedifferentieerd, daar kun je niet zomaar één cijfer op plakken. Een voorbeeld dat ik vaak gebruik is de omvang van de omzet van dakdekkers. Dat cijfer is maar beperkt interessant, want er zijn allerlei soorten dakdekkers, van rietdekkers tot dekkers van sedumdaken. Maar van die aparte groepen zijn geen cijfers.’

De Staat van het MKB

Van Straalen is blij met de in november 2015 gelanceerde website ‘De Staat van het MKB’. Die is voortgekomen uit de vraag naar verbeterde informatievoorziening over het MKB. Het platform, gerealiseerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, nodigt andere partijen uit relevante data te ontsluiten via deze site. Daardoor kunnen gaandeweg steeds meer onderwerpen en thema’s worden uitgesplitst. Veel basiscijfers zijn samengesteld door CBS. ‘Het mooie aan De Staat van het MKB is dat het alle data bij elkaar brengt en steeds dieper inzoomt op cijfers’, aldus de voorzitter, die benadrukt dat data anno 2016 steeds belangrijker worden. ‘Wij hebben de CBS-data hard nodig. Ook voor de onderbouwing van onze belangenbehartiging.’

Vereenvoudigde regelgeving

Michaël van Straalen is voorzitter van de adviesraad berichtgevers bij CBS en vanuit die positie ook lid van de overkoepelende CBS-adviesraad. Ook vertegenwoordigt hij het Europese MKB binnen het REFIT (Regulatory Fitness and Performance)-programma van de Europese Commissie. Dit programma, dat onder voorzitterschap staat van Frans Timmermans, heeft zichzelf tot doel gesteld om EU-regelgeving effectiever en efficiënter te maken. ‘Regelgeving die beter toepasbaar en uitlegbaar is en die zó is gemaakt dat deze ook naleefbaar is’, legt Van Straalen uit.

Wat vindt de MKB-voorzitter van CBS?

De MKB-voorzitter hoopt ook dat de werkwijze van CBS andere Europese landen tot inspiratie zal dienen. ‘CBS is écht in beweging op het gebied van lastendrukvermindering. Zo verzamelt het de informatie over internationale handel in goederen op een nieuwe manier, waardoor veel minder bedrijven hoeven deel te nemen aan dit onderzoek. Het aantal enquêtes en de frequentie ervan zijn teruggedrongen en daar ben ik hartstikke blij mee. Ook het feit dat CBS nu informatie teruggeeft aan bedrijven toont aan dat het als statistiekbureau een belangrijke kentering heeft doorgemaakt en meer de dialoog aangaat. Ik vind het knap hoe CBS drie zaken – minder budget, beter luisteren naar afnemers en het verminderen van regeldruk – succesvol met elkaar weet te combineren.’ Wat Van Straalen betreft is CBS de terechte winnaar van de verkiezing ‘Beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2015’.