CBS lanceert nieuw product voor de hoveniers- en groenvoorzieningsbranche

/ Auteur: Miriam van der Sangen
Op 12 november lanceert CBS een nieuw product in opdracht van Branchevereniging VHG: de eerste Kwartaalmonitor VHG Hoveniers- en groenvoorzieningsbranche. Deze monitor geeft een overzicht van ontwikkelingen en verwachtingen in de hoveniers- en groenvoorzieningsbranche, zoals de omzet en het ondernemers- en consumentenvertrouwen. ‘We kunnen met deze cijfers onze leden nóg meer ondersteunen in hun bedrijfsvoering’, aldus directeur Egbert Roozen van Branchevereniging VHG. Het is een goed voorbeeld van hoe CBS het bedrijfsleven voorziet van belangrijke informatie zonder extra enquêtering. Deze vorm van samenwerking met het bedrijfsleven en haar vertegenwoordigers past in de koers van CBS. 

Wisselende onderwerpen

CBS begon in 2010 met het verzamelen van omzetgegevens over de hoveniers- en groenvoorzieningsbranche. Een groot deel van de informatie is afkomstig uit de btw-aangiften. Verder worden grote bedrijven geënquêteerd, onder andere over hun omzet en kosten. Een vast onderdeel van de Kwartaalmonitor VHG is dan ook de omzetontwikkeling. Die is tevens specifiek voor de leden van de branche geanalyseerd en uitgesplitst naar de deelmarkten hoveniers, groenvoorzieners en dak- en gevelbegroeners, boomspecialisten en interieurbeplanters. Verder bevat de monitor wisselende onderwerpen die interessant zijn voor de leden, zoals cijfers over het aantal bedrijven, faillissementen en opgeleverde nieuwbouwwoningen. Ook het consumentenvertrouwen komt als graadmeter voor bestedingen aan bod.

Betrouwbaar cijfermateriaal

Volgens directeur Egbert Roozen komt zijn Branchevereniging VHG met deze monitor een stap dichter bij de doelstelling om meer gebruik te maken van betrouwbaar cijfermateriaal. ‘Cijfers zijn van belang om een realistisch inzicht te hebben in de branche, bijvoorbeeld als het gaat over omzetverhoudingen. We kunnen hiermee onze leden nóg meer ondersteunen in hun bedrijfsvoering. Ook zijn deze gegevens waardevol voor de lobby-activiteiten van onze vereniging, bijvoorbeeld op het gebied van aanbesteden, opleidingen en instroom. Men mag van een branchevereniging goed kwantitatief inzicht verwachten in de sector. Deze monitor maakt dat mogelijk.’

Branchevereniging VHG behartigt de belangen van de ondernemers in het groen. Bij VHG zijn in totaal ongeveer 1.100 bedrijven aangesloten. Zij zijn actief in de aanleg en het onderhoud van particuliere tuinen, openbaar groen, dak- en gevelbegroening, interieurbeplanting en boomverzorging. De branchevereniging wil de maatschappelijke en economische meerwaarde van groen onder de aandacht brengen van politiek, institutionele partijen en burgers en voor hen een goede gesprekspartner zijn.