CBS zet feiten over twintigers op een rij

/ Auteur: Masja de Ree
Ben jij een flierefluiter of meer het type huisje-boompje-beestje? Het antwoord vinden twintigers met de twintigerstest van CBS. Hij is onderdeel van een brede publicatie over twintigers, die op 6 maart van dit jaar verscheen. Twintigers zijn een dynamische bevolkingsgroep. Hoe gesetteld zijn zij?

Duidelijk beeld

De publicatie ‘Twintigers’ bestaat uit vier artikelen, een interactieve infographic en een twintigerstest. CBS stelde ze samen op basis van bestaande gegevens over deze leeftijdsgroep. Veel komt samen in de publicatie: de opleiding, de baan, de relatie, zijn er al kinderen? ‘Er gebeurt veel in je leven als je in de twintig ben’, zegt statistisch onderzoeker Francis van der Mooren. ‘Je krijgt verantwoordelijkheden, begint misschien een vaste relatie, rondt je opleiding af, begint aan een baan. Als CBS hebben we over al die zaken vanuit verschillende invalshoeken cijfers. Die wilden we graag bijeenbrengen. Want bijeengebracht zie je de verbanden tussen de cijfers. Het beeld wordt dan veel duidelijker.’

Hoe scoren twintigers op de schaal van flierefluiter tot huisje-boompje-beestje?

Test en animatie

‘We hebben van te voren goed nagedacht over welke groepen we willen bereiken en hoe we dat het beste konden doen’, zegt Lieke Stroucken van de sector Communicatie. In dit geval waren dat naast de bekende doelgroepen als werkgevers en beleidsmakers – bijvoorbeeld van gemeentes waar veel twintigers wonen – ook de twintigers zélf. ‘We wilden de informatie op een aantrekkelijke wijze aanbieden. Daarom zijn de twintigerstest en een interactieve animatie gemaakt. Met de test kunnen twintigers zichzelf vergelijken met anderen: hoe scoren ze op de schaal van flierefluiter tot huisje-boompje-beestje? En hoe is het verschil met tien jaar geleden? De uitslag is te delen op Facebook.’ Van der Mooren: ‘De infographic is ontwikkeld in samenwerking met de Nationale Jeugdraad. Zij hebben ook gezorgd voor interviews met twintigers, die we naast de cijfers presenteren. Zo komt ook het perspectief van de twintigers zelf aan bod.’ In de test en de infographic zitten links naar diepgaandere informatie.

Vastigheid

In het onderzoek is gekeken naar de mate van vastigheid die twintigers kiezen. Van der Mooren: ‘Die geldt vooral op het gebied van de arbeidsmarkt en relaties. Kinderen krijgen en een huis kopen, lijkt meer iets voor dertigers te zijn.’ De twintigers van nu zitten langer in het onderwijs dan tien jaar geleden. Ze volgen ook hogere opleidingen. ‘Dat komt deels omdat zij meer gestimuleerd worden, deels door het slechte perspectief op een baan. Ook blijkt dat twintigers later dan tien jaar geleden een vaste baan krijgen en later kiezen voor de vastigheid van samenwonen of trouwen. Met de kanttekening dat vrouwen met dit laatste eerder zijn dan mannen.’

 

Relevante links