Veelgestelde vragen

Naast de handleiding zijn er demonstratiefilmpjes waarin te zien is wat je met StatLine kunt doen. Binnen StatLine zelf is op elke pagina rechtsboven een 'help'-pagina beschikbaar.

help statline

StatLine bevat alle cijfers die het CBS publiceert als onderdeel van het eigen statistische programma. Het CBS stelt soms ook gegevens samen op verzoek van andere partijen. Dit aanvullende statistische onderzoek (voorheen ook wel maatwerk genoemd) is niet opgenomen in StatLine. Meer over informatie over aanvullend statistisch onderzoek en de mogelijkheden daarvoor is te vinden op de pagina Aanvullend onderzoek en microdata op de website. De uitkomsten zijn terug te vinden in het overzicht van aanvullend statistisch onderzoek per thema

...

U kunt contact opnemen met de Infoservice van het CBS (telefoon 088 5707070).

Op de website van het CBS staan veel links naar tabellen uit StatLine. Ze zijn te vinden op de pagina Cijfers op de website. Zit hier niet de door u gewenste tabel bij, dan kunt u contact opnemen met de Infoservice van het CBS (telefoon 088 5707070).
Door te klikken op Thema’s bovenaan de pagina komt u altijd aan het begin van de thema-indeling. Wilt u naar het laatst bezochte thema terugkeren? Daarvoor kunt u de back-toets van de browser gebruiken.
Een tabel op het scherm bevat doorgaans maar een deel van de beschikbare cijfers.
Door te klikken op het filter bij een variabele kunt u andere keuzes maken.

Elke tabel kent een eigen, vooraf ingestelde presentatie. Deze laat over het algemeen maar een beperkt deel van de cijfers in een tabel zien.
Het is mogelijk om die items te selecteren die u interessant vindt. U maakt dan gebruik van de filters.

gebruik filters

Het kan voorkomen dat een selectie in de vooraf ingestelde presentatie boven de grijze streep staat.

...

Alle tabellen in StatLine zijn beschikbaar als open data in de vorm van datasets. Via webservices zijn de meest actuele data over een specifiek onderwerp aan te roepen, te filteren en te combineren. De data zijn inhoudelijk identiek aan de tabellen zoals die in StatLine zijn op te vragen en te downloaden. Meer informatie is te vinden op de pagina over open data.
Via de knop downloaden ga je altijd direct naar dezelfde tabel in het opendataportaal:

link dataportaal

Er kunnen maximaal 20 duizend cijfers op het scherm getoond worden en je kunt maximaal 1 miljoen cijfers downloaden. Dit heeft vooral te maken met de wachttijd voor het laden van de gegevens; bij grotere aantallen kan die aanzienlijk oplopen. Grotere aantallen gegevens zijn alleen op te halen via het opendataportaal van StatLine. Binnen een tabel kunt u via de knop downloaden rechts boven de tabel altijd direct naar dezelfde tabel in het opendataportaal:
naar Dataportaal

Je kunt cijfers zoeken door een of meer trefwoorden in te tikken in het zoekvak rechtsboven in de menubalk.
Je kunt ook bladeren door de tabellen met behulp van de thema-indeling van het CBS; klik hiervoor op Thema’s in de menubalk.

zoeken statline