Mondialisering, internationale handel en de risicopositie van het bedrijf: Empirisch bewijs uit België en Nederland

© CBS
Proefschrift over de impact van systemisch risico en wisselkoersblootstelling op de financiële positie van beursgenoteerde bedrijven in België en Nederland.

Er is een wijdverspreide en groeiende perceptie dat globalisering, hetgeen resulteert in steeds nauwere economische banden tussen landen en continenten, de wereld risicovoller heeft gemaakt. Een bekend voorbeeld is het faillissement van Lehman Brothers, waardoor de wereldwijde financiële markten in de grootste crisis stortten sinds de Grote Depressie. Een ander voorbeeld zijn de buitensporige verplichtingen van Griekenland dat een staatsschuldcrisis veroorzaakte die het voortbestaan van de Europese monetaire unie bedreigde. Bovendien vormt de instabiliteit van valutamarkten in een wereld zonder basisvaluta een permanent risico voor internationaal handelende bedrijven. De economische crises van de afgelopen jaren, van de financiële marktcrisis tot de staatsschuldcrisis, getuigen van de groeiende verwevenheid en kwetsbaarheid van bedrijven in een globaliserende economie. Als gevolg hiervan zijn deze mondiale economische risico's steeds meer in het vizier van de publieke perceptie gekomen. Niettemin lijken mondiale economische mechanismen vaak onvoldoende begrepen en blijft er een gebrek aan empirisch bewijs omtrent globalisering en risico. Bovendien worden de mogelijke risico’s van een globaliserende economie zowel op macro- als microniveau vaak ten onrechte ondenkbaar geacht. Als zodanig blijft risico voor zowel bedrijven als beleidsmakers met betrekking tot hun economische besluitvorming in een globaliserende en soms instabiele wereld, een belangrijk onderzoeksobject.

Daarom tracht dit proefschrift aan de hand van een kruisbestuiving van verscheidene onderzoeksdomeinen, een antwoord te bieden op de vraag of globalisering en de internationale handelsgerelateerde heterogeniteit van bedrijven een invloed heeft op de financiële risicopositie van beursgenoteerde bedrijven. Met andere woorden, dit proefschrift onderzoekt of beursgenoteerde bedrijven, die wereldwijd actief zijn door deel te nemen aan de internationale handel, meer risico's lopen dan bedrijven die minder geglobaliseerd zijn of zich zelfs onthouden van internationale handel. Risico is evenwel een breed begrip waarvan er verscheidene soorten bestaan, zoals operationeel risico, systematisch risico, idiosyncratisch risico, systeemrisico, wisselkoersrisico, enz. Daarom wordt de focus van dit proefschrift beperkt tot twee specifieke soorten risico's, meer bepaald, systeemrisico en wisselkoersblootstelling. Als zodanig kan het algemene onderzoeksdoel worden beperkt tot de vraag of bedrijven die wereldwijd actief zijn door deel te nemen aan internationale handel, systemisch risicovoller zijn of meer wisselkoersblootstelling ervaren dan bedrijven die minder geglobaliseerd zijn of zich zelfs onthouden van internationale handel. Hiermee vult deze thesis enkele van de bestaande lacunes in de literatuur aan. De algemene onderzoeksvraag zal worden beantwoord aan de hand van drie hoofdstukken.

Cauwenberge, A. van (2019). Globalization, international trade and the risk position of the firm: Empirical evidence from Belgium and the Netherlands. Dissertation, Hasselt University, handle:1942/28546.