Belastingdruk: Een algemeen evenwichtsmodel
Het proefschrift gaat over de vraag waar de druk van verschillende belastingen terecht komt. Oftewel: wat zijn de gevolgen van een bepaalde belasting voor de reële inkomens van verschillende gezinshuishoudingen?
Het begrip belastingen word hier breed opgevat. Het gaat niet alleen om inkomensbelastingen, BTW of vennootschapsbelasting, maar ook om sociale verzekeringspremies en negatieve belastingen zoals subsidies en uitkering.
Om de bovenstaande vraag te beantwoorden wordt er bekeken wat de effecten zijn van de doorberekening van de belastingen op de prijzen die consumten betalen. Daarom is het van belang om te weten hoe prijzen bepaald worden en hoe belastingen deze beïnvloeden. Er wordt een zogenaamd algemeen evenwichtsmodel toegepast om de prijzen te verklaren. De centrale veronderstelling van dit model is dat de prijzen van goederen en diensten zo bepaald worden dat vraag en aanbod in evenwicht zijn.
Het model is toegepast op data van de Nederlandse economie over 1973. Een resultaat van het onderzoek is dat de druk van een belastingverhoging bij benadering daar terecht komt waar deze is bedoeld door de wetgever, zij het dat de lage inkomensgroep vaak iets zwaarder wordt getroffen en de hoge inkomensgroep iets lichter. Een ander resultaat is dat de openheid van de Nederlandse economie een stabiliserende invloed heeft op de producentenprijzen van in Nederland gemaakte goederen.
Keller, W. J. (1979). Tax incidence: A general equilibrium approach. Dissertation, Erasmus University Rotterdam.
Het CBS heeft alleen een papieren versie van dit proefschrift.