Meerderheid gescheiden ouders blijft bij elkaar in de buurt

© Hollandse Hoogte / EyeEm Mobile GmbH
Dit artikel in de CBS-reeks Statistische Trends gaat over hoe ver gescheiden ouders uit elkaar wonen en welke factoren daarbij een rol spelen: de leeftijd van kinderen tijdens de scheiding, het welvaartsniveau van het gezin, de stedelijkheid van de woonomgeving en of de vader en de moeder nieuwe samenwoonpartners hebben.

Steeds meer kinderen groeien op met gescheiden ouders. Daarbij is co-ouderschap steeds gebruikelijker geworden in de afgelopen decennia. Bij co-ouderschap delen de ouders de zorg voor de kinderen en brengen de kinderen ongeveer even veel tijd door in beide ouderlijke woningen. Wanneer ouders dicht bij elkaar wonen is succesvol co-ouderschap waarschijnlijk een stuk makkelijker.

In dit artikel is onderzocht hoe ver gescheiden ouders in Nederland uit elkaar wonen. Ook is bekeken of de ouders die uit elkaar gingen in 2014 dichter bij elkaar bleven wonen dan ouders die zijn gescheiden in 2004. In de tussenliggende periode kozen steeds meer ouders voor co-ouderschap en is wetgeving ingevoerd die ouders aanmoedigt na de scheiding een regeling te treffen waarbij zij beiden in gelijke mate betrokken blijven bij de opvoeding van de kinderen.