Lonen: Cao-lonen stijgen meer dan contractuele loonkosten

© ANP

In het derde kwartaal van 2015 zijn de cao-lonen (per uur inclusief bijzondere beloningen) 1,5 procent toegenomen. Hiermee is de cao-loonstijging weer op het niveau van 2012. De contractuele loonkosten namen met 0,6 procent, minder toe dan de cao-lonen. Deze geringe loonkostenstijging komt door wijzigingen in de werkgeverspremies (waaronder daling van de pensioenpremies en heffing Zorgverzekeringswet) van begin dit jaar.

Bij de sector particuliere bedrijven en de gesubsidieerde sector stegen de cao-lonen in het derde kwartaal van 2015 respectievelijk met 1,5 en 1,2 procent. Met een stijging van 1,9 procent stegen de lonen in de sector overheid het meest. De contractuele loonkosten namen in deze sector met 0,1 procent het minst toe. Dit komt voornamelijk door de verlaging van de werkgeverspremie bij het ABP.

Het voorlopige cijfer over het derde kwartaal van 2015 is gebaseerd op 70 procent van de cao’s waaruit de statistiek is opgebouwd. Ongeveer acht van de tien werknemers vallen onder een cao.

Ontwikkeling cao-lonen en contractuele loonkosten

Loon(kosten) volgens Nationale rekeningen

De lonen per arbeidsjaar waren in het derde kwartaal van dit jaar 2,4 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2014. In de financiële dienstverlening stegen de lonen met 6,5 procent het meest. In de zakelijke dienstverlening stegen de lonen met 0,7 procent het minst. De loonkosten per arbeidsjaar, waarin ook de werkgeverspremies zijn opgenomen, stegen met 0,1 procent. De werkgeverspremies voor de zorgverzekering, werkloosheid en de pensioenen gingen omlaag. Verder is de eindheffing over hoge lonen vervallen.

Gemiddelde loonontwikkeling

Deze gegevens zijn gebaseerd op de beloning van werknemers volgens de Nationale rekeningen. Ze wijken af van de cao-gegevens over lonen en loonkosten. Dit komt onder meer doordat:

- de gegevens van de Nationale rekeningen de gehele werknemerspopulatie beschrijven en de cao-gegevens alleen de werknemers die onder een cao vallen. Naar schatting acht van de tien werknemers valt onder een cao.

- de gegevens van de Nationale rekeningen zijn gebaseerd op werkelijke geldstromen en alle looncomponenten en werkgeverslasten bevatten. De cao-lonen en contractuele loonkosten laten de ontwikkeling zien van de lonen en sociale lasten voor zover die onvoorwaardelijk voor alle werknemers gelden.

- de ontwikkeling op basis van cao-informatie is structuurvrij, want wijzigingen in de werknemerspopulatie hebben geen effect op de ontwikkeling van de loon(kosten). Deze wijzigingen werken wel door in de gegevens van de Nationale rekeningen.