Kwartaalmonitor bouw derde kwartaal 2014

© ANP

De omzet van de bouw is in het derde kwartaal met ruim 1,5 procent gedaald in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. De achteruitgang in de bouw wordt vooral veroorzaakt door de slechte prestaties van de burgerlijke en utiliteitsbouw, de grootste bouwbranche. De grond-, water- en wegenbouw daarentegen weet de omzet dit jaar redelijk op het niveau van vorig jaar te houden.
Ondanks de omzetdalingen zijn er ook lichtpuntjes voor de bouw. Het vertrouwen van de bouwsector is in het begin van het vierde kwartaal sterk verbeterd en staat op het hoogste niveau sinds begin 2009. Naast een orderportefeuille die sinds het begin van 2014 een stijgende lijn vertoont, zien bouwondernemers ook in de ontwikkeling van de verleende bouwvergunningen en de nieuwe orders bij architecten signalen die op verbetering wijzen.

Omzet bouw
omzet 

In bijgaande pdf staat de uitgebreide Kwartaalmonitor bouw derde kwartaal 2014.