Monitoring van de doelstelling (Groenten en fruit)

De monitoring van verse groenten en fruit wordt in opdracht van het IDH uitgevoerd door PwC en richt zich op de hoeveelheid (in kilogrammen of tonnen) duurzaam geproduceerde verse groenten en fruit, die door de private convenantpartijen is ingekocht vanuit landen in Afrika, Azië en Midden- en Zuid-Amerika.

Gegevensverzameling

De gegevens worden verzameld bij alle private partijen die het convenant hebben getekend. Dit kunnen zowel Nederlandse als buitenlandse bedrijven zijn die actief zijn op de Nederlandse markt, maar ook Nederlandse bedrijven die actief zijn op de buitenlandse markt of buitenlandse bedrijven die alleen in het buitenland actief zijn. De monitoring vindt plaats aan de hand van een  protocol. De private convenantpartijen (handelaren en retailers) leveren gegevens aan over hun inkopen van verse groenten en fruit uitgedrukt in volumes, waarbij de goederen uitgesplitst moeten zijn naar land van herkomst. Daarnaast moeten de bedrijven dezelfde informatie geven over de inkoop van duurzame verse groenten en fruit, uitgesplitst naar leverancier, certificeringen (milieu en sociaal) en land van herkomst. Er wordt geen onderscheid gemaakt naar soort product. Variabelen als land van herkomst en productgroep worden niet gebruikt bij de rapportage, maar worden alleen gebruikt voor het uitvoeren van controles op de aangeleverde gegevens.

Gegevens over het totale ingekochte volume leiden de bedrijven zelf af uit de financiële administratie. Voor de afleidingen van ingekochte volumes uit andere gegevens zijn geen standaarden opgesteld. De retailers zijn voor gegevens over de herkomst van de ingekochte duurzame producten afhankelijk van hun leveranciers. De duurzaamheidsstandaard kan per product verschillen, maar moet uiteraard voldoen aan de sociale criteria en aan de milieucriteria, zoals die vermeld zijn in het convenant. Het aanleveren/uploaden van de gegevens naar een centraal portal op het internet vindt plaats via een voorgeschreven Excel-bestand.

Controles en berekeningen

PwC gaat ervan uit dat bedrijven de volumes duurzaam en niet-duurzaam correct opgeven. Er worden dus geen plausibiliteitscontroles op de opgegeven volumes uitgevoerd. Wel wordt steekproefsgewijs gecontroleerd of de als duurzaam gekenmerkte producten ook duurzaam geproduceerd zijn. Hiervoor wordt een "walk through test" uitgevoerd, waarbij voor vijf samples (waarbij in principe de grote volumes getrokken worden) het spoor terug gevolgd wordt tot aan de productielocatie. Dit betekent dat de retailer of trader geldige certificaten moet kunnen overleggen tot de producent.

Van ieder bedrijf is bij PwC het aandeel duurzame groenten en fruit in de totale inkoop van het bedrijf (in volume) bekend. Alle deelnemende bedrijven ontvangen de geanonimiseerde resultaten van de andere bedrijven, zodat men het eigen aandeel duurzame groenten en fruit kan afzetten tegen het gemiddelde aandeel duurzame groenten en fruit van de andere deelnemers. Naar verwachting wordt in de loop van dit jaar ook een percentage duurzame groenten en fruit berekend voor alle deelnemende private sectorpartijen samen. Dit totaal zal (waarschijnlijk) berekend worden door de totale duurzame inkoopvolume te delen door het totale inkoopvolume.

Documentatie

Voor de monitoring van duurzame groenten en fruit is door PwC een monitoring protocol opgesteld, dat door de stuurgroep die de monitoring begeleidt op 14 januari 2014 is goedgekeurd. In deze stuurgroep hebben vertegenwoordigers van IDH, PwC en de convenantpartijen zitting. Het monitoring protocol is ontworpen om het rapporteren transparant te maken voor de convenantpartijen, om eenduidige definities vast te stellen die voor de rapportage gebruikt moeten worden en om een leidraad te bieden voor het verkrijgen van een minimumkwaliteitsniveau van de gegevens. Het monitoring protocol is ten behoeve van de validering ter beschikking gesteld aan het CBS. Over de verwerking door PwC van de door de partijen uit de private sector geleverde gegevens is geen documentatie beschikbaar.