Boycot raakt exporteurs nauwelijks

© ANP

Van de bijna 4 duizend bedrijven die in 2013 goederen exporteerden naar Rusland, wordt ongeveer 10 procent direct geraakt door de Russische goederenboycot.  Het gaat hierbij vooral om de groothandel en de voedingsmiddelenindustrie.

Slechts een fractie van de exporteurs wordt hard geraakt

Voor slechts een fractie van de direct geraakte exporteurs geldt dat de exportwaarde van de geboycotte goederen meer dan de helft betreft van hun totale export. In 2013 was dit aandeel exporteurs 6 procent. Voor meer dan driekwart van de direct geraakte exporteurs komt de boycot minder hard aan omdat het aandeel van de geboycotte goederen minder dan 25 procent van hun totale export is. Bovendien geldt in algemene zin dat de exportwaarde voor veel van deze bedrijven slechts een deel van hun totale omzet is.

Aandeel bedrijven van de direct geraakte exporteurs onderverdeeld naar aandeel exportwaarde boycotgoederen, 2013

Aandeel bedrijven van de direct geraakte exporteurs onderverdeeld naar aandeel exportwaarde boycotgoederen, 2013

Ook andere bedrijven voelen de boycot

De boycot zal ook indirect bedrijven treffen. Omdat ruim 90 procent van de geboycotte goederen in Nederland worden geproduceerd, zullen de sancties niet alleen voelbaar zijn bij bedrijven die direct handelen met Rusland. Aangezien de landbouw het begin van de productieketen is van de meeste geboycotte goederen, zullen ook bedrijven in de agrarische sector en de transportsector de pijn van het Russische importverbod voelen.

Enkele provincies sterker geraakt

Het CBS publiceerde eerder dat de Russische boycot van agrarische producten slechts 0,1 procent van de totale waarde van de Nederlandse goederenexport betreft. Wanneer we deze exportwaarde per provincie bekijken, dan blijkt dat de provincies Friesland, Zeeland, Flevoland, Gelderland en Utrecht iets sterker direct worden geraakt dan Nederland als geheel.

Ralph Wijnen en Marjolijn Jaarsma

Bronnen:
Boycot raakt direct slechts 0,1 procent van de Nederlandse goederenexport
Bijna 4 duizend bedrijven exporteren naar Rusland
Aandeel exporteurs en aandeel exportwaarde boycotgoederen

Over het aantal banen en de toegevoegde waarde die mogelijk worden geraakt door de boycot heeft het CBS op 19 augustus 2014 gepubliceerd.