Investeringen vallen minder sterk terug

In het derde kwartaal van 2013 zijn de bruto-investeringen in vaste activa met 3,7 procent gekrompen ten opzichte van het overeenkomstige kwartaal een jaar eerder. Deze krimp was een stuk minder groot dan in de voorafgaande kwartalen.

Bruto-investeringen in vaste activa

Bruto-investeringen in vaste activa

Bouw krimpt minder hard

Behalve in machines en installaties werd er in het derde kwartaal op alle fronten minder geïnvesteerd. De krimp was doorgaans wel minder groot dan in de voorafgaande kwartalen. Zo krompen de investeringen in woningen met 6,0 procent, terwijl deze in het tweede kwartaal nog met 10,5 procent waren gedaald. In vervoersmiddelen werd in het derde kwartaal 10,9 procent minder geïnvesteerd. In het tweede kwartaal bedroeg de krimp nog 37 procent.

Maandcijfers over bedrijfsinvesteringen vindt u in het Conjunctuurbericht.