Meer dan een half miljoen werknemers heeft een auto van de zaak

In 2011 waren er 543 duizend werknemers die een auto van de zaak hadden. Een op de vijf van deze werknemers werkte in de bedrijfstak handel. De belastbare waarde van de auto van de zaak was gemiddeld 6 900 euro.

Hoogste aandeel bij informatie en communicatie

Naar verhouding had de bedrijfstak informatie en communicatie de meeste werknemers met een auto van de zaak. Het ging om 29 procent van de banen. Ook in de specialistische zakelijke dienstverlening (zoals consultancy en ingenieursdiensten) en de bouw was het aandeel banen met auto van de zaak relatief hoog.

Bij 7 procent van de 7,9 miljoen werknemersbanen was sprake van een auto van de zaak. Het ging in 2011 in totaal om 543 duizend banen waarbij gebruik gemaakt werd van de regeling auto van de zaak van de belastingdienst. Daarvan kwamen er 113 duizend voor in de handel en 96 duizend in de specialistische zakelijke diensten.

Aandeel werknemersbanen met auto van de zaak naar bedrijfstak, 2011

Auto van de zaak naar bedrijfstak

Werknemersbijdrage voor auto van de zaak loopt sterk uiteen

Als een werknemer de auto van de zaak ook privé gebruikt, beschouwt de belastingdienst de auto van de zaak als loon in natura. Hiervoor wordt een bedrag bij het belastbaar loon opgeteld, dat gebaseerd is op het zogeheten bijtellingspercentage van de auto.

De belastbare waarde van de auto van de zaak liep in 2011 uiteen van 7 800 euro in de landbouw tot 4 900 euro bij het openbaar bestuur. Daarnaast betalen werknemers doorgaans een eigen bijdrage als compensatie van het privégebruik van de auto. De eigen bijdrage liep uiteen van 260 euro in de landbouw tot 1 500 euro bij het openbaar bestuur. Ook in de financiële dienstverlening was de werknemersbijdrage met 1 300 euro relatief hoog. De gemiddelde eigen bijdrage van de werknemer nam in de periode 2008-2011 af van 537 naar 484 euro.

Kosten auto van de zaak naar bedrijfstak, 2011

Kosten auto van de zaak naar bedrijfstak

Ruud Drankier

Bron: maatwerktabel Werknemersbanen met regeling van de zaak