Ruim helft werklozen 2012 drie maanden later nog steeds werkloos

Van degenen die in 2012 werkloos waren, was 51 procent dat drie maanden later nog steeds. Bij hoogopgeleiden is dit aandeel hoger dan bij laagopgeleiden, omdat van de laagopgeleide werklozen een groter deel niet meer actief op de arbeidsmarkt is, terwijl hoogopgeleiden vaker blijven zoeken naar en beschikbaar zijn voor een baan.

Minder werklozen vonden een baan

In 2012 was het aandeel werklozen dat drie maanden later nog steeds werkloos was gemiddeld 51 procent. Dit percentage lag 5 procentpunten hoger dan in 2011. Deze toename kwam vooral doordat minder werklozen een baan vonden. Behoorde in 2011 ruim 24 procent van de werklozen drie maanden later tot de werkzame beroepsbevolking, in 2012 was dit gedaald tot 21 procent. Doordat werklozen vaker beschikbaar bleven en actief zochten naar een baan, daalde de uitstroom naar de niet-beroepsbevolking met bijna anderhalf procentpunt naar 28 procent.

Arbeidspositie werklozen drie maanden na enquêtering

arbeidspositie werklozen na drie maanden

Laagopgeleide werklozen trekken zich vaker terug van de arbeidsmarkt

Laagopgeleide werklozen zijn drie maanden later minder vaak nog werkloos dan middelbaar of hoogopgeleide werklozen. Dat komt doordat ze zich vaker van de arbeidsmarkt terugtrekken. In 2012 was 35 procent van de laagopgeleide werklozen drie maanden later niet meer actief op de arbeidsmarkt, tegenover 27 en 20 procent bij respectievelijk middelbaar en hoogopgeleiden. Laagopgeleide werklozen vinden ook minder vaak binnen drie maanden werk. In 2012 had slechts 16 procent van hen drie maanden later betaald werk van ten minste twaalf uur per week. Van de hoogopgeleide werklozen in 2012 had 28 procent drie maanden later betaald werk.

Vooral middelbaar opgeleide werklozen langer werkloos dan voorheen

Ten opzichte van 2011 nam het aandeel dat drie maanden later nog steeds werkloos was het sterkst toe onder de middelbaar opgeleiden. Het steeg van 46 procent in 2011 naar 54 procent in 2012. Dit komt vooral doordat ze minder vaak betaald werk vonden. In 2011 had ruim een kwart van de middelbaar opgeleide werklozen drie maanden later betaald werk, in 2012 was dit gedaald tot minder dan een op de vijf. Onder hoogopgeleide werklozen daalde het aandeel werklozen dat uitstroomde naar de werkzame beroepsbevolking minder snel, van 30 naar ruim 27 procent.

Arbeidspositie werklozen drie maanden na enquêtering, naar onderwijsniveau

arbeidspositie werklozen na drie maanden naar opleiding

Bart Loog

Bron: StatLine, Arbeidsmarktmobiliteit; wisselingen arbeidsmarktpositie