Oordeel en verwachtingen: metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelen industrie

De conjunctuurenquête Nederland van mei 2013 laat nog altijd een gemengd beeld zien in de metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelenindustrie. De ondernemers waren wederom negatief in hun oordelen. In hun verwachtingen over met name het economisch klimaat waren ze iets minder negatief dan een maand eerder.

Orderpositie te klein

Volgens de ondernemers waren de orderontvangsten in de periode februari – april iets lager dan die in de periode november - januari. De productie is in deze periode opnieuw afgenomen. De werkvoorraad, uitgedrukt in de index orderpositie, was in mei iets hoger dan in april. De omvang van de totale en buitenlandse orderpositie wordt door de ondernemers, gelet op de tijd van het jaar, als klein beoordeeld. Beiden lieten een verslechtering zien. Het oordeel over de voorraad gereed product verbeterde iets, maar nog steeds beoordelen meer ondernemers de voorraden als te groot dan te klein.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Verwachtingen iets minder somber

Over de ontwikkeling van het economisch klimaat voor hun bedrijf in de komende drie maanden zijn de ondernemers nog altijd pessimistisch, maar wel een stuk minder dan in april. Over de productie in de komende drie maanden zijn de ondernemers optimistisch, maar iets minder dan in april; circa 20 procent verwacht een toename tegenover 14 procent die een afname voorziet. De inkoop bij leveranciers zal nagenoeg gelijk blijven. Daarnaast voorzien de ondernemers een verdere krimp van de werkgelegenheid in de komende maanden, maar in mindere mate dan voorgaande maanden. De prijzen die ze aan afnemers in rekening brengen zullen volgens de ondernemers dalen.

Verwachting voor mei tot en met juli 2013

Verwachting voor mei tot en met juli 2013