Inkomensverdeling: Parade van Pen

De inkomensverdeling in Nederland kan in kaart gebracht worden door de parade van dwergen en reuzen. Deze is in 1971 bedacht door de Nederlandse econoom Jan Pen. In een optocht van één uur lang komt de hele bevolking op volgorde van de hoogte van hun inkomen voorbij. Personen met een gemiddeld inkomen krijgen daarbij de lengte van de doorsnee Nederlander: 1,74 meter.

Eerste 20 minuten dwergen van minder dan 1,30 meter

In de eerste halve minuut van de optocht die in 2011 gehouden wordt, lijkt er niets te gebeuren. Dat komt omdat de personen die als eerste voorbijkomen een negatief inkomen hebben. Ze hebben daardoor een negatieve lengte en komen niet boven de grond uit. Het gaat vaak om zelfstandigen die verlies maken. Daarna volgen de dwergen: personen met lagere inkomens, vaak uit een uitkering. De eerste 20 minuten van de stoet is niemand groter dan 1,30 meter.

Parade van Pen van de inkomensverdeling, 2011*

Parade van Pen

Gemiddeld inkomen passeert in de 37ste minuut

Het gemiddelde inkomen kwam in 2011 uit op 24,5 duizend euro. Personen met een dergelijk inkomen komen echter pas in de 37ste minuut voorbij. Dat betekent dat 60 procent van de Nederlandse bevolking een inkomen heeft dat onder het gemiddelde ligt.

Echte reuzen zijn ruim 8 meter lang

Aan het einde van de optocht neemt de lengte van de deelnemers fors toe. Tijdens de laatste minuten komen personen met een inkomen van meer dan 50 duizend euro voorbij. Het gaat om reuzen van wel 3 a 4 meter hoog. De topinkomens passeren in de laatste 30 seconden: dat zijn de echte giganten. Met een inkomen van meer dan een ton zijn ze meer dan 8 meter lang.

Linda Moonen

Bron: Parade van Pen van de inkomensverdeling in Nederland, 2011* (maatwerk)