Veel banen in topsector hightech rond technische universiteiten

Van de banen in de topsector hightech is 60 procent afkomstig uit de maakindustrie en 40 procent uit de diensten. De regio’s met de meeste banen in de hightech maakindustrie liggen rond de technische universiteiten van Eindhoven, Twente en Delft. De banen in hightech diensten zijn vooral te vinden rondom de grote steden.

Zuidoost-Noord-Brabant meeste banen

De topsector hightech levert technologisch hoogstaande producten en diensten, die over de hele wereld gaan. In Nederland waren in 2011 bijna een half miljoen banen van werknemers in deze topsector. Dat is 7 procent van het totale aantal banen in Nederland. In de regio Zuidoost-Noord-Brabant zijn 45 duizend banen in de hightech sector. Hiermee is deze regio de absolute koploper

Hightech maakindustrie in nabijheid van technisch universiteiten

Het aantal banen in de maakindustrie is het grootst in de regio’s Zuidoost-Noord-Brabant, Twente en Groot-Rijnmond. Voor onderzoek en goed opgeleide arbeidskrachten is samenwerking van de hightech maakindustrie met kennisinstituten van groot belang. Dit kan verklaren waarom juist rondom de steden met een technische universiteit veel werkgelegenheid in de hightech maakindustrie is. Gespecialiseerde bedrijven en de technische kennisinstellingen kunnen samen een goed functionerend netwerk vormen, dat belangrijk is voor de concurrentiekracht van deze sector.

Banen in de hightech maakindustrie sector naar coropgebied, 2011

2012-banen-topsector-hightech-g1

In Zuidoost-Noord-Brabant en Twente is ook is het aantal hightech vestigingen in verhouding tot het totaal aantal vestigingen groot. De hightech sector vormt in die regio’s een belangrijk onderdeel van de economische bedrijvigheid. De specialisatiegraad van de hightech maakindustrie is het hoogst in Zuidoost-Noord-Brabant, het aangrenzende Noord-Limburg en in Twente.

Toptien van regio’s gespecialiseerd in hightech maakindustrie, 2011

2012-banen-topsector-hightech-g2
 
Hightech diensten rond de grote steden

De banen in de hightech dienstensector concentreren zich in tegenstelling tot die in de maakindustrie rond de grote steden. Van deze banen is 45 procent is te vinden in de regio’s rond Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Den Haag. Dit sluit aan bij diensten in het algemeen die vooral in de grote steden en dichtbevolkte gebieden geconcentreerd zijn.

Banen in de hightech diensten sector naar coropgebied, 2011

2012-banen-topsector-hightech-g3

De vestigingen van hightech diensten zijn meer verspreid over Nederland dan die van de hightech maakindustrie. Regio’s zijn veel minder gespecialiseerd in hightech diensten dan in hightech maakindustrie. De enige regio die er uitspringt is de regio Delft en Westland met een specialisatiegraad van 1,5.

Margreet Geurden-Slis
Gusta van Gessel-Dabekaussen

Bron:  De ratio van ruimtelijk-economisch topsectorenbeleid