Oordeel en verwachtingen: metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelen industrie

De conjunctuurenquête Nederland van november 2012 laat een onverminderd pessimistisch beeld zien in de metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelenindustrie. De ondernemers waren wederom negatief in hun oordelen en ook overwegend pessimistisch in hun verwachtingen.

Minder orders, kleinere orderportefeuille

Volgens de ondernemers waren de orderontvangsten in de periode augustus – oktober flink lager dan in de periode mei - juli. De productie is dan ook afgenomen. De werkvoorraad, uitgedrukt in de index orderpositie, kwam in november met 94,9 iets lager uit dan in oktober. Het is de achtste maand op rij dat de werkvoorraad terugloopt. De omvang van de totale en buitenlandse orderpositie wordt door de ondernemers, gelet op de tijd van het jaar, als klein beoordeeld. Ook het oordeel over de voorraad gereed product verslechterde in november.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Ondernemers somber in hun verwachtingen

Over de ontwikkeling van het economisch klimaat voor hun bedrijf in de komende drie maanden zijn de ondernemers opnieuw pessimistischer. Ze verwachten een verdere verslechtering. Over de productie in de komende drie maanden zijn de ondernemers eveneens pessimistisch; 14 procent verwacht een toename tegenover 25 procent die een afname voorziet. De inkoop bij leveranciers zal afnemen. Ook wordt er een verdere krimp van de werkgelegenheid voorzien in de komende maanden. Daarnaast zullen de prijzen die ze aan afnemers in rekening brengen weinig verandering laten zien.

Verwachting voor november 2012 tot en met januari 2013

Verwachting voor november 2012 tot en met januari 2013