Oordeel en verwachtingen: metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelen industrie

De conjunctuurenquête Nederland van september 2012 laat een pessimistisch beeld zien van de metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelenindustrie. De ondernemers zijn nog altijd negatief in hun oordelen en ook overwegend pessimistisch in hun verwachtingen. Wel wordt er een hogere productie in de komende maanden verwacht.

Kleinere orderportefeuille

Volgens de ondernemers is de productie in de maanden juni tot en met augustus van dit jaar afgenomen. De orderontvangsten namen in die maanden eveneens flink af. De werkvoorraad, uitgedrukt in de index orderpositie, kwam in september met 96,0 iets lager uit dan in augustus. Het is de zesde maand op rij dat de werkvoorraad terugloopt. De omvang van de totale en buitenlandse orderpositie wordt door de ondernemers, gelet op de tijd van het jaar, als klein beoordeeld. Het oordeel over de voorraad gereed product verslechterde in september eveneens.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Toename productie verwacht

Over de ontwikkeling van het economisch klimaat voor hun bedrijf in de komende drie maanden blijven de ondernemers pessimistisch. Ze verwachten een verdere verslechtering. De ondernemers verwachten echter wel een toename van de productie in de komende drie maanden. Daarnaast blijven de prijzen die ze aan afnemers in rekening zullen brengen onder druk staan. Ook wordt er een verdere krimp van de werkgelegenheid voorzien in de komende maanden.  De inkopen bij hun leveranciers zullen echter nauwelijks afnemen.

Verwachting voor september tot en met november 2012

Verwachting voor september tot en met november 2012