Lichte krimp eurozone

De economie van de eurozone is in het tweede kwartaal van 2012 met 0,4 procent gekrompen ten opzichte van een jaar eerder. De Europese Unie als geheel kromp in dezelfde periode met 0,2 procent. Van de drie grootste economieën in de Europese Unie presteerde het Verenigd Koninkrijk het slechtst: hier kromp de economie met 0,8 procent ten opzichte van een jaar eerder, terwijl de Duitse economie nog een groei van 1,0 procent boekte. Frankrijk noteerde een lichte groei van 0,3 procent.

Bruto binnenlands product binnen en buiten Europa

Bruto binnenlands product binnen en buiten Europa

Veel lidstaten in een recessie

Ten opzichte van het voorafgaande kwartaal kromp de economie van zowel de eurozone als de Europese Unie met 0,2 procent. Behoorlijk wat lidstaten kenden een krimp ten opzichte van een kwartaal eerder. In een aantal lidstaten kromp de economie voor de tweede keer (of meer) op rij, waarmee die landen volgens de gangbare definitie in een recessie raakten (of bleven). Dit geldt voor Tsjechië, Spanje, Italië, Cyprus, Portugal, Hongarije en het Verenigd Koninkrijk. Roemenië klom daarentegen uit de recessie. Voor onder andere Ierland en Griekenland zijn nog geen cijfers beschikbaar.

Van de grootste economieën uit de Europese Unie kende Duitsland een groei van 0,3 procent. Frankrijk bleef voor het derde achtereenvolgende kwartaal hangen op een nulgroei en de economie van het Verenigd Koninkrijk kromp met 0,7 procent ten opzichte van het voorafgaande kwartaal. Alleen in Cyprus kromp de economie nog iets harder.

Bruto binnenlands product Europese landen

Bbp van enkele Europese landen

Amerikaanse economie blijft groeien

De Amerikaanse economie deed het in het tweede kwartaal veel beter dan de Europese. De Amerikaanse economie groeide met 2,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. Ten opzichte van het voorafgaande kwartaal bedroeg de groei 0,4 procent. De Chinese economie deed het nóg beter en groeide met 1,8 procent ten opzichte van voorgaand kwartaal. Wél is het zo dat deze groei vorig jaar meestal boven de 2 procent uitkwam. De Japanse economie groeide met 3,6 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Vergeleken met voorgaand kwartaal kwam de Japanse groei uit op 0,3 procent.

Meer internationale economische cijfers vindt u op de website van Eurostat.