Industriebeeld: stemming ondernemers industrie verbeterd

Na dalingen in juni en juli is het producentenvertrouwen in augustus gestegen. De indicator kwam uit op 0,4, tegen -2,4 in juli. De ondernemers in de industrie waren vooral veel optimistischer over de verwachte productie in de komende drie maanden.

De ondernemers in de industrie realiseerden in juni 19 procent meer omzet dan in juni 2009. In mei was de waarde van hun omzet 16 procent hoger. De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie lag in juni 7 procent hoger dan een jaar eerder. In mei werd 9 procent meer geproduceerd.

Volgens de eerste, voorlopige raming van het CBS is de Nederlandse economie in het tweede kwartaal van 2010 met 2,1 procent gegroeid ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Productiegroei en producentenvertrouwen

Productiegroei en producentenvertrouwen

Stemming over toekomstige productie veel optimistischer

De stemming over de toekomstige productie was veel optimistischer dan in juli. In tegenstelling tot de voorgaande maand verwachtten de ondernemers in augustus een toename. Het oordeel over de voorraden verbeterde ook, maar in veel mindere mate. Het oordeel over de orderpositie veranderde nauwelijks.

Het aantal ondernemers dat verwachtte dat de verkoopprijzen in de komende drie maanden zullen stijgen was in augustus groter dan het aantal dat een daling voorzag. Over de ontwikkeling van de werkgelegenheid bij hun bedrijf waren de ondernemers even somber als in juli.

Krimp voorraden industrie vrijwel even groot

De ondernemers in de industrie hielden in juni 2010 ruim 13 procent minder voorraad gereed product aan dan een jaar eerder. De afname was vergelijkbaar met die in voorgaande maanden. De voorraden eindproduct zijn al bijna anderhalf jaar lang onafgebroken lager dan een jaar eerder. De omvang van de krimp neemt de laatste maanden echter niet verder toe. In juni viel de afname van de voorraden samen met een  toename van de omzet in de industrie.

Fors hogere omzet in aardolie en chemie

In juni 2010 werd in de industrie 19 procent meer omgezet. Bij deze sterke omzettoename moet bedacht worden dat de industriële omzet in de eerste negen maanden van 2009 zo’n 20 à 30 procent lager was dan een jaar eerder. De omzet lag de afgelopen maanden nog altijd ruim onder het niveau van dezelfde maand in 2008.

Juni 2010 had een ander werk- en feestdagpatroon dan juni 2009. Het positieve effect hiervan op de omzetontwikkeling wordt geraamd op ongeveer 2 procent. De door de industrie verkochte producten waren in juni ruim 9 procent duurder dan een jaar eerder.

Binnen de industrie was het beeld wisselend. De omzet in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie nam met 36 procent het meest toe. Ook in de elektrotechnische- en machine-industrie, de basismetaal- en metaalproductenindustrie en de transportmiddelenindustrie was de omzet fors hoger dan een jaar eerder. Hiertegenover stond een bescheiden omzettoename in de voedings- en genotmiddelenindustrie en de overige industrie.

Op de exportmarkt werd in juni 23 procent meer omzet behaald. De omzet op de binnenlandse markt was 14 procent hoger dan in juni 2009. Al vijf maanden is de toename van de in het buitenland gerealiseerde omzet duidelijk groter dan die van de binnenlandse omzet.

Meer productie

Bij de hoge productie moet in ogenschouw worden genomen dat de industriële productie in het eerste half jaar van 2009 zo’n 13 procent lager was dan een jaar eerder. Ook in juni 2010 lag de productie nog steeds ruim onder het niveau van 2008.

De productietoename was het grootst in de elektrotechnische en machine-industrie en in de basismetaal- en metaalproductenindustrie. De productie in deze branches was respectievelijk 22 en 17 procent hoger dan in juni 2009. De transportmiddelenindustrie realiseerde 15 procent meer productie. Ook in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie en de voedings- en genotmiddelenindustrie was de productie hoger dan een jaar eerder, maar met 4 en 3 procent was de toename daar meer gematigd.

Sterke groei bruto toegevoegde waarde industrie

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van 2010 met 2,1 procent gegroeid in vergelijking met een jaar eerder.

Ten opzichte van het voorgaande kwartaal groeide de Nederlandse economie in het tweede kwartaal van 2010 met 0,9 procent. Hierbij is rekening gehouden met werkdag- en seizoenseffecten.

De industrie groeide met ruim 8 procent in het tweede kwartaal. Over de hele linie is de productie in de industrie toegenomen. De handel en het transport profiteerden hiervan en groeiden met respectievelijk 7 en 6 procent.

In het tweede kwartaal van 2010 was het volume van de uitvoer van goederen en diensten 12 procent hoger dan een jaar eerder. Deze groei betreft zowel de uitvoer van Nederlands product als de wederuitvoer. De uitvoer van Nederlands product groeide met 10 procent. Vooral de buitenlandse vraag naar producten van de chemische, metaal- en elektrotechnische industrie was fors hoger.