Industriebeeld: producentenvertrouwen weer iets omlaag

Het producentenvertrouwen is in juli voor de tweede maand op rij gedaald. De indicator kwam uit op -2,4 tegen -0,7 in juni. De ondernemers in de industrie waren met name minder optimistisch over de productie in de komende drie maanden.

De ondernemers in de industrie behaalden in mei 16 procent meer omzet dan een jaar eerder. In april was de omzet 18 procent hoger dan in dezelfde maand van 2009. De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in mei 7 procent hoger dan in mei 2009. In april was de productie 10 procent hoger dan een jaar eerder.

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2010 met 0,6 procent gegroeid ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Productiegroei en producentenvertrouwen

Productiegroei en producentenvertrouwen

Afnemend vertrouwen in toekomstige productie

De stemming over de toekomstige productie was een stuk minder optimistisch dan in juni. Waar vorige maand de producenten nog een toename in de productie verwachtten, werd in juli een nagenoeg gelijkblijvende productie voor de komende drie maanden voorzien. Ook over de voorraden dachten de industriële ondernemers in juli minder positief. Wel verbeterde hun kijk op de orderpositie. Toch zijn er nog altijd meer ondernemers met een negatief oordeel over de orderpositie dan met een positief oordeel.

De concurrentiepositie is volgens de ondernemers in het tweede kwartaal licht verbeterd. De grootste verbetering werd op de buitenlandse markt buiten de EU gezien. Over de toekomstige afzet in het buitenland waren de ondernemers in juli nog altijd optimistisch, maar wel in iets mindere mate dan een kwartaal eerder. Onvoldoende vraag werd nog altijd door 25 procent van de ondernemers genoemd als een productiebelemmering. Wel was dit aantal lager dan in april toen 30 procent deze belemmering aangaf.

De bezettingsgraad steeg van 78,7 procent in april naar 80,2 procent in juli. Desondanks was de bezettingsgraad nog steeds laag. Afgelopen 20 jaar benutte de industrie steeds tussen de 80 en 87 procent van haar productiecapaciteit.

Opnieuw fors hogere omzet in aardolie en chemie

De ondernemers in de industrie behaalden in mei 16 procent meer omzet dan een jaar eerder. In april was de omzet 18 procent hoger dan in dezelfde maand van 2009. Bij deze omvang van de omzetgroei moet in ogenschouw worden genomen dat de industriële omzet in de eerste negen maanden van 2009 zo’n 20 à 30 procent lager was dan een jaar eerder. De omzet ligt ook in mei nog steeds ruim onder het niveau van 2008.

Mei had in 2010 een ander werk- en feestdagpatroon dan in 2009. Het negatieve effect hiervan op de omzetontwikkeling wordt geraamd op ruim 2 procent. De door de industrie verkochte producten waren 10,5 procent duurder dan in mei 2009.

Binnen de industrie was het beeld wisselend. De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie realiseerde 36 procent meer omzet. De transportmiddelenindustrie (+20 procent), de elektrotechnische- en machine-industrie (+16 procent) en de basismetaal- en metaalproductenindustrie (+9 procent) zetten ook meer om dan een jaar eerder. De voedings- en genotmiddelenindustrie daarentegen had 1 procent minder omzet.

Op de exportmarkt was de omzet 21 procent hoger, op de binnenlandse markt 10 procent.

Meer productie

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in mei 7 procent hoger dan in mei 2009. In april was de productie 10 procent hoger dan een jaar eerder. Bij deze cijfers moet in ogenschouw worden genomen de industriële productie in het eerste half jaar van 2009 circa 13 procent lager was dan een jaar eerder. De productie ligt ook in mei nog steeds ruim onder het niveau van 2008.

In de transportmiddelenindustrie en de basismetaal- en metaalproductenindustrie was de productietoename met 31 respectievelijk 27 procent het grootst. Ook de elektrotechnische en machine-industrie deed het met een plus van 10 procent erg goed. In de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie was de productie 5 procent hoger dan een jaar eerder, in de voedings- en genotmiddelenindustrie 2 procent.

Krimp voorraden industrie gelijk

De ondernemers in de industrie hielden in mei bijna 13 procent minder voorraad gereed product aan dan een jaar eerder. De afname in mei was vergelijkbaar met die in voorgaande maanden. De voorraden zijn al meer dan een jaar maandelijks onafgebroken lager dan een jaar eerder, maar de omvang van de krimp neemt niet meer toe. De index van de voorraden gereed product (2005=100) bleef nagenoeg onveranderd op 96,5. De afname van de voorraden viel samen met een verdere toename van de omzet in de industrie in mei.

Weer groei bruto toegevoegde waarde industrie

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2010 met 0,6 procent gegroeid in vergelijking met een jaar eerder.

Ten opzichte van een kwartaal eerder groeide de Nederlandse economie in het eerste kwartaal van 2010 met 0,3 procent. Hierbij is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten. Dit is het derde kwartaal op rij met een positieve kwartaal-op-kwartaalgroei.

De industrie groeide met 5 procent in het eerste kwartaal ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2009. Deze toename van de bruto toegevoegde waarde komt na een periode van vijf kwartalen van negatieve groei.