Oordeel en verwachtingen: aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproducten industrie

Uit de Conjunctuurtest van maart 2010 blijkt dat de orderontvangst en de productie in de aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproductenindustrie zijn toegenomen. De orderportefeuille werd echter iets kleiner. De verwachting is dat de productie en de afzetprijzen in de komende maanden zullen stijgen. Over de werkgelegenheid in hun branche zijn de ondernemers nog steeds pessimistisch gestemd.

Oordeel orderpositie negatief

Ondanks een toename van de orderontvangst beoordelen de ondernemers hun orderpositie per saldo nog steeds als te klein. Eén op de vier ondernemers is die mening toegedaan. De gerealiseerde productie steeg ook en de stijging was groter dan de toename van de orderontvangst waardoor de werkvoorraad iets slonk. De index van de orderpositie is in maart met 1,2 punt teruggelopen en uitgekomen op 92,5 (juli 2000=100).

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Stijging productie en afzetprijzen

Er is in de afgelopen drie maanden een productiegroei gerealiseerd. De ondernemers verwachten voor de komende periode een verdere toename. Ook denken zij dat de afzetprijzen zullen stijgen. Over de toekomstige werkgelegenheid zijn ze weliswaar nog steeds pessimistisch gestemd, maar minder pessimistisch dan in de afgelopen anderhalf jaar het geval was. Per saldo verwacht 8 procent van de bedrijven een krimp van de werkgelegenheid.

Verwachting voor maart tot en met mei 2010

Verwachting voor maart tot en met mei 2010