Oordeel en verwachtingen: voedings- en genotmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van oktober 2009 blijkt dat het beeld in de voedings- en genotmiddelenindustrie enigszins is verbeterd.  De orderontvangsten zijn toegenomen en het oordeel over de orderpositie is minder negatief dan in septemer. De ondernemers zagen hun concurrentiepositie op de binnenlandse markt verbeteren.

Orderpositie verbeterd

De orderontvangsten zijn in de periode juli tot en met september licht toegenomen ten opzichte van de drie maanden daarvoor. Het is voor het eerst sinds juli 2008 dat de ondernemers een toename van de ontvangen orders melden. De index van de orderpositie, waarin de werkvoorraad tot uitdrukking komt, steeg van 119,3 naar 121,2.  Over de orderportefeuille zijn de ondernemers minder somber dan in september. In vergelijking met de voorgaande maand zijn er in oktober meer ondernemers van mening dat hun voorraden eindproduct te groot zijn, gelet op de te verwachten afzet.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Lagere afzetprijzen en minder personeel

De productie is volgens de ondernemers in de afgelopen drie maanden toegenomen. Voor de komende maanden verwachten zij nagenoeg eenzelfde productieniveau en lagere afzetprijzen. Zij voorzien verder dat het aantal werknemers zal verminderden.

Verwachting voor oktober tot en met december 2009

Verwachting voor oktober tot en met december 2009

Concurrentiepositie verbeterd

De ondernemers zijn van mening dat hun concurrentiepositie op de binnenlandse markt is verbeterd. Ten aanzien van de buitenlandse markt is hun oordeel echter negatief. De bezettingsgraad van het productieapparaat kwam uit op 82,8 procent, evenveel als in de voorafgaande twee kwartalen. Per saldo vindt één op de tien bedrijven de productiecapaciteit te groot. Ruim 25 procent van de bedrijven ondervindt productiebelemmeringen als gevolg van te weinig vraag naar hun producten.