Toename areaal boomkwekerijgewassen zet door

De oppervlakte in Nederland waarop bomen, struiken en vaste planten worden gekweekt  is sinds 2000 met een derde toegenomen tot bijna 17 duizend hectare in 2008. De toename begon ongeveer 25 jaar terug, toen besloeg het areaal boomkwekerijgewassen nog ruim 6 duizend hectare. Het aantal bedrijven met deze teelt nam in de periode 2000-2008 met 23 procent af tot 4 duizend.

Oppervlakte boomkwekerijgewassen en vaste planten, 1980-2008

boomkwekerijgewassen 1980-2008

Veel meer sierheesters en klimplanten  

Het meest opvallend is de toename van de arealen sierheesters en klimplanten én van laan- en parkbomen met respectievelijk 82 en 41 procent. Verder is zowel de oppervlakte bos- en haagplantsoen als het areaal sierconiferen met ongeveer 30 procent toegenomen.

Oppervlakte boomkwekerijgewassen en vaste planten, 2000 en 2008

boomkwekerijgewassen-soorten

Veel boomkwekerijgewassen in het zuiden

De meeste boomkwekerijgewassen worden in het zuiden van Nederland geteeld. Alleen al in de provincie Noord-Brabant wordt 44 procent van het areaal geteeld. Per provincie is het aandeel van de verschillende soorten nogal verschillend. In Gelderland wordt relatief veel laan- en parkbomen geteeld, terwijl in Zuid-Holland veel sierheesters en vaste planten worden geteeld. In  Noord-Brabant wordt relatief veel bos- en haagplantsoen geteeld, terwijl in Limburg het areaal rozenstruiken opvallend groot is.

Oppervlakte boomkwekerijgewassen enkele provincies, 2008

boomkwekerijgewassen-provincie

Boomkwekerijgewassen worden op gespecialiseerde bedrijven geteeld

Het aandeel van het areaal boomkwekerijgewassen op de specifieke boomkwekerijbedrijven neemt toe. In 2000 werd 73 procent van het areaal boomkwekerijgewassen op deze bedrijven geteeld, terwijl dit nu 80 procent is. Ook blijken de verschillende soorten boomkwekerijgewassen hoofdzakelijk geteeld te worden op bedrijven die zich specifiek op deze soort  hebben toegelegd. Zo waren in 2008 de zogeheten laan- en parkboomtelers goed voor 94 procent van het totale areaal laan- en parkbomen. Ook voor de vruchtbomen, vaste planten en sierheesters geldt dat meer dan 90 procent van het areaal voorkomt op gespecialiseerde bedrijven. De teelt van rozestruiken en van sierconiferen komt voor bijna driekwart van het areaal voor bij de gespecialiseerde telers. Het resterende kwart van die arealen is vooral bij de sierheestertelers te vinden.

Nelet Kuipers en Vera Wijnolst

Bron:

Land- en tuinbouwcijfers; zie tabel 32t

StatLine:

Boomkwekerijgewassen per soort

Boomkwekerijgewassen per provincie