Inkomensverdeling in Nederland

De animatie laat zien hoe de inkomens over de huishoudens verdeeld zijn. In de grafiek staan de inkomensklassen op de horizontale as. Op de verticale as is het aantal huishoudens per inkomensklasse vermeld.

U heeft de keuze tussen twee soorten inkomen: het besteedbaar inkomen (het bedrag dat een huishouden op jaarbasis te besteden heeft) en het gestandaardiseerd inkomen (het besteedbaar inkomen gecorrigeerd voor grootte en samenstelling van het huishouden; ook wel koopkracht genoemd).

Het lichtblauwe vlak in de grafiek geeft de inkomensverdeling voor alle huishoudens weer. Met de keuzemenu’s aan de rechterkant kunt u een groep huishoudens selecteren, bijvoorbeeld de huishoudens die vooral van een pensioeninkomen afhankelijk zijn. De inkomensverdeling van deze groep wordt dan in donkerblauw weergegeven. Op deze manier wordt de inkomensverdeling van de gekozen groep zichtbaar gemaakt als onderdeel van de inkomensverdeling van alle huishoudens.

Direct onder de grafiek staat een schuifbalk. Hiermee kunt u een willekeurig inkomensbedrag kiezen dat met een verticale balk aangegeven wordt in de figuur. In het tekstvak rechtsboven staat aangegeven hoeveel procent van de huishoudens een inkomen heeft dat hoger is dan het gekozen bedrag. Met de schuifbalk kunt u bijvoorbeeld uw eigen positie in de inkomensverdeling bepalen.

De inkomensverdeling loopt van -6 duizend tot 100 duizend euro. Huishoudens met een inkomen dat hoger of lager is, worden in de grafiek niet getoond. Deze huishoudens zijn waar nodig echter wel meegenomen in de berekeningen, zoals in het aandeel dat een hoger inkomen dan een bepaald bedrag heeft.