De digitale economie 2006

Sinds 2004 zijn de investeringen van ICT-bedrijven weer gestegen. Het aantal vacatures per 1000 banen was in de ICT-sector eind 2005 tweemaal zo hoog als in de rest van de economie. Het aantal telefoonaansluitingen per 100 inwoners op het vaste net neemt af. Vergeleken met andere landen doet het Nederlandse MKB het goed op ICT-gebied. Dit zijn enkele conclusies uit de vandaag verschenen publicatie 'De digitale economie 2006'.

Groei ICT-sector

Vanaf 2004 zijn de investeringen van ICT-bedrijven gestegen. Ook de productie en de toegevoegde waarde in deze sector namen toe. De ICT-sector profiteerde duidelijk van het aantrekken van de Nederlandse economie. Het herstel wordt voor het overgrote deel gedragen door de ICT-dienstensector, vooral de computerservicebureaus. Met de ICT-industrie gaat het minder goed. De investeringen in bijvoorbeeld computers stijgen weliswaar sterk, maar het overgrote deel van de in Nederland gebruikte ICT-goederen wordt ingevoerd. De ICT-bestedingen van bedrijven, huishoudens en overheid in Nederland liggen internationaal gezien op een hoog niveau. In 2005 bedroegen de totale Nederlandse ICT-bestedingen 7,6 procent van het bbp.

Veel vacatures in de ICT

Het aantal vacatures per 1000 banen was in de ICT-sector eind 2005 tweemaal zo hoog als in de rest van de economie. In de ICT-sector waren per 1000 banen 42 vacatures, tegen 21 in de gehele economie. Vooral de computerservicebureaus zoeken in 2006 veel mensen. Het aantal werkzame ICT-ers in Nederland is sinds 1997 met meer dan 50 procent toegenomen. Internationaal gezien werken er in Nederland relatief veel ICT-ers.

Minder mensen bellen via vaste net

Het aantal telefoonaansluitingen per 100 inwoners op het vaste net neemt af. Tussen 2000 en 2005 daalde dit cijfer van 62 naar 59. Eind 2005 werd er in 16 procent van de huishoudens alleen nog mobiel gebeld. Daarnaast is bellen via de kabel en via internet in opmars. In het eerste kwartaal van 2006 waren er al meer dan 620 duizend aansluitingen voor telefonie via de kabel en het aantal telefoonaansluitingen via internet was in 2005 ongeveer 460 duizend.

ICT-gebruik Nederlands Midden- en Kleinbedrijf hoog

Vergeleken met andere landen doet het Nederlandse MKB het goed op ICT-gebied. Sinds 2002 voert de overheid gericht beleid om het ICT-gebruik in het MKB te stimuleren. Dit beleid lijkt zijn vruchten af te werpen, want Nederland bevindt zich duidelijk boven het EU-gemiddelde. Qua verspreiding van ICT door het MKB moet Nederland landen als Duitsland, België, Finland en Zweden voor laten gaan. Het gebruik van de beschikbare ICT-infrastructuur is echter intensief.

Waardering online overheidsdiensten blijft achter

De Nederlandse gemeenten bieden steeds meer diensten elektronisch aan. Eind 2005 was 54 procent van de overheidsdiensten voor burgers elektronisch beschikbaar, voor bedrijven lag dit percentage op 56. De waardering van de overheidswebsites door bezoekers blijft echter achter bij de traditionele balie. Zo gaf een kwart van de bezoekers een overheidswebsite een onvoldoende. Met name de manier van zoeken en de volledigheid van de informatie laat volgens de bezoekers nog te wensen over. Internationaal gezien doet Nederland het gemiddeld met betrekking tot het aanbod van elektronische overheidsdiensten. Nederland scoort wel relatief hoog bij het gebruik ervan.

Verder in ’De digitale economie 2006’

- De globalisering heeft grote invloed op de ICT-sector. Met name China ontwikkelt zich in hoog tempo tot een speler van wereldformaat. In 2004 was dit land de grootste exporteur van ICT-goederen ter wereld. Tussen 2000 en 2004 verviervoudigde de Chinese export van ICT-goederen. Het gaat hierbij vooral om computers en randapparatuur, maar ook de export van telecommunicatieapparatuur groeit snel.

- Het gebruik van internet en breedband door Nederlandse huishoudens en bedrijven ligt internationaal gezien hoog. Nederland staat binnen de Europese Unie bovenaan wat betreft het aandeel huishoudens met internet en breedband. Qua breedbandgebruik bij bedrijven stond Nederland eind 2004 van de benchmarklanden op de derde plaats, achter Finland en Denemarken.

- Nederland doet het goed op het gebied van ICT-patenten. In Nederland heeft bijna de helft van de aangevraagde Europese patenten betrekking op ICT. Het aandeel patenten dat betrekking heeft op ICT is in Finland het hoogst, Nederland staat binnen de Europese Unie op de tweede plaats. Nederlandse bedrijven vragen relatief veel patenten aan in verhouding tot de uitgaven aan R&D.

- Steeds meer mensen gebruiken internet. Daarbij neemt ook de verscheidenheid van het internetgebruik steeds verder toe. Mensen die internet gebruiken voeren steeds meer verschillende internetactiviteiten uit. Daarbij is er een duidelijk verband zichtbaar tussen de diversiteit van het internetgebruik en de leeftijd. Hoe hoger de leeftijd, hoe minder veelzijdig het internetgebruik.

- In 2005 had tweederde van de bedrijven een orderverwerkingssysteem. Van deze bedrijven had ruim 90 procent dit systeem gekoppeld met een ander intern automatiseringssysteem. De koppeling met een factureringssysteem kwam het meest voor. Opvallend is dat deze percentages tussen 2003 en 2005 nauwelijks zijn gestegen. Bedrijven lijken een verdergaande koppeling van interne automatiseringssystemen niet te zien als een middel om de efficiëntie te verhogen.'