Internationaliseringsmonitor 2024, derde editie

In deze editie van de Internationaliseringmonitor staan drie onderwerpen centraal: de impact van sancties op het handelsgedrag van het Nederlandse bedrijfsleven, (het meten van) de mate van toegang tot financiering voor bedrijven in Nederland, en de tariefkosten in de Nederlandse toeleveringsketen.
Waar we in eerdere publicaties telkens een specifiek thema uitdiepten, hebben we dit keer gekozen voor een open opzet zonder vast thema. Dit biedt ons de gelegenheid om een breed scala aan onderwerpen en trends binnen globalisering te behandelen, waarmee we de vele facetten van internationalisering in kaart brengen.

In deze editie bestuderen we wat de EU-sancties tegen Rusland betekenen voor de Nederlandse goederenuitvoer. We onderzoeken daarbij ook in hoeverre het Nederlandse bedrijfsleven nieuwe markten aanboort na het wegvallen van de Russische markt en zoomen in op nieuwe handelsroutes met een verhoogd risico op sanctieomzeiling. Daarnaast ontwikkelen we een nieuwe maat om de toegang tot financiering – ofwel access to finance – voor bedrijven in Nederland te meten, en onderzoeken we hoe toegang tot financiering samenhangt met internationalisering en investeringen in groene technologieën. Tot slot brengen we de tariefkosten in de Nederlandse toeleveringsketen in kaart, waarbij we voor het eerst zowel de directe tarieven op de Nederlandse goedereninvoer als de indirecte tarieven in de toeleveringsketen onderzoeken.

De Internationaliseringsmonitor beschrijft trends in internationalisering en de consequenties hiervan voor de Nederlandse economie en samenleving. De publicatie verschijnt drie keer per jaar en maakt deel uit van het CBS ontwikkel- en publicatieprogramma Globalisering, dat in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken plaatsvindt.

Het doel van het onderzoeksprogramma Globalisering is om tot nieuwe inzichten te komen op het terrein van globalisering ten behoeve van praktijk, beleid en wetenschap. De kern van de aanpak is het integreren van uiteenlopende bronnen en reeds beschikbare microdata, gecombineerd met toepassing van geavanceerde statistische methodes zoals I/O analyse. De resultaten hiervan, nieuw ontwikkelde statistieken en begeleidende analyses, worden gepubliceerd in de Internationaliseringsmonitor.