De regionale economie 2017

Omslag publicatie De regionale economie 2017
Hoe heeft de economie zich ontwikkeld in de regio's? Waar groeide de economie het sterkt, en hoe staat het met de regionale arbeidsmarkt? Wat zijn volgens ondernemers de ontwikkelingen in de regionale economie in 2018? Verder aandacht voor de logistieke hotspots in Nederland, regionale spreiding financiële sector en de verschillen in de ontwikkelingen van regionale woningmarkten.

De Nederlandse economie groeide in 2017 met 2,9 procent. Flevoland was de provincie met de hoogste economische groei. Ook in Noord-Brabant, Noord-Holland en Utrecht was de groei bovengemiddeld. Groningen was de enige provincie met krimp; dit kwam door het verder dichtdraaien van de gaskraan.

De werkgelegenheid groeide in 2017 met 2,2 procent. De werkgelegenheid groeide in alle provincies met 2,0 procent of meer ten opzichte van 2016. Limburg en Noord-Brabant zagen met 2,4 procent de grootste relatieve toename van arbeidsjaren. In alle provincies en in de vier grote steden daalde de werkloosheid. Groningen is net als in 2016 de provincie met het hoogste werkloosheidspercentage. In Zeeland was de werkloosheid het laagst.