Aflevering 1: Corona, oversterfte en migratie

In de eerste aflevering van Cijfers voor iedereen gaat Liesbeth Staats in gesprek met hoogleraar Ruben van Gaalen over corona, oversterfte en migratie. Een gesprek over statistische discriminatie, feitenimmuniteit en arbeidsmigratie. Voordat Liesbeth met Ruben in de wereld van de migratie duikt, wordt eerst uitgelegd wat oversterfte is en hoe het CBS op het getal van 15.000 uitkomt. Daarna zullen vragen beantwoord worden als: wat is migratie eigenlijk, wanneer is iemand een migrant en is Nederland eigenlijk wel een migratieland?

Podcast Cijfers voor iedereen

Cijfers voor iedereen is een serie podcasts waarin het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een actueel thema belicht met de deskundigheid van zijn experts. Liesbeth Staats, journalist en programmamaker, bevraagt onze statistici elke maand over de cijfers achter het maatschappelijk debat. Ons doel is het maatschappelijk debat laden met feiten, cijfers en duiding om zo desinformatie te voorkomen. Immers: voor wat feitelijk gebeurt.