Toeristische bestedingen

Toeristen zijn reizigers die zich buiten hun normale omgeving bevinden. Bovendien mag het hoofddoel van de reis geen activiteit zijn die wordt betaald vanuit de plek die wordt bezocht.

Toeristische bestedingen worden gedefinieerd als 'de totale bestedingen gedaan door toeristen of ten behoeve van toeristen voor, tijdens en na de reis en het verblijf op de plaats van bestemming'.

De bestedingen van buitenlandse toeristen zijn de toeristische bestedingen door niet-ingezetenen bij Nederlandse bedrijven. Behalve bestedingen door buitenlanders die naar Nederland reizen, vallen hieronder ook de bestedingen van niet-ingezetenen die op reis gaan naar een ander land dan Nederland maar wel geld besteden bij Nederlandse bedrijven of dienstverleners. Denk hierbij aan online boekingen van hotels en vluchten bij een Nederlandse maatschappij.

De duurzame recreatiegoederen zijn de duurzame goederen die hoofdzakelijk voor recreatieve doeleinden worden gebruikt (zoals caravans, kampeerspullen en sportartikelen). Deze kunnen herhaaldelijk worden gebruikt en zijn daarom niet eenduidig aan één soort toerist of toerisme toe te wijzen.