Zeeuws-Vlaanderen enige regio met economische krimp in derde kwartaal 2022

sluis in Zeeland
© Hollandse Hoogte / Siebe Swart luchtfotografie
In het derde kwartaal van 2022 groeide de economie in alle regio’s behalve in Zeeuws-Vlaanderen, waar 3 procent krimp was ten opzichte van een jaar eerder. Zeeuws-Vlaanderen had vergeleken met de periode voor corona wel een van de sterkst gegroeide economieën. In Haarlemmermeer gold het omgekeerde. Daar was de economie nog niet op het niveau van voor corona, maar was het groeipercentage in het derde kwartaal van 2022 het hoogste van alle regio’s. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe voorlopige cijfers en het artikel De regionale economie 2021.

In de meeste regio’s lag de groei volgens de kwartaalraming in het derde kwartaal van 2022 tussen de 2 en 4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat geldt ook voor de regio’s van Rotterdam, Den Haag en Utrecht (allen 3 procent). De Amsterdamse economie groeide sterker (6 procent) door toename van het toerisme.

De krimp in Zeeuws-Vlaanderen kwam door een afname van de productie van de industrie, die last heeft van de hoge energieprijzen. In de eerste twee kwartalen van 2022 groeide de economie van Zeeuws-Vlaanderen nog met ongeveer 10 procent ten opzichte van een jaar eerder. 

De economie van Haarlemmermeer groeide het sterkst in het derde kwartaal (10 procent) door het herstel van het vliegverkeer op Schiphol. Tijdens de coronacrisis in 2020 werd de economie in deze regio het hardst geraakt.

Economische groei 3e kwartaal 2022 t.o.v. 3e kwartaal 2021
Regio_naamBBP-verandering (%)
Oost-Groningen2
Delfzijl e.o.2
Overig Groningen2
Noord-Friesland2
Zuidwest-Friesland3
Zuidoost-Friesland3
Noord-Drenthe3
Zuidoost-Drenthe2
Zuidwest-Drenthe2
Noord-Overijssel3
Zuidwest-Overijssel2
Twente3
Veluwe3
Achterhoek3
Aggl. Arnhem/Nijmegen3
Zuidwest-Gelderland2
Utrecht-West3
Stadsgewest Amersfoort3
Stadsgewest Utrecht3
Zuidoost-Utrecht3
Kop van Noord-Holland3
Alkmaar e.o.3
IJmond1
Agglomeratie Haarlem5
Zaanstreek3
Amsterdam6
Overig Agglomeratie Amsterdam5
Edam-Volendam e.o.3
Haarlemmermeer e.o.10
Het Gooi en Vechtstreek3
Agglomeratie Leiden en Bollenstreek3
Agglomeratie?s-Gravenhage (Excl. Zoetermeer)3
Zoetermeer4
Delft en Westland2
Oost-Zuid-Holland3
Rijnmond3
Overig Groot-Rijnmond2
Drechtsteden2
Overig Zuidoost-Zuid-Holland2
Zeeuwsch-Vlaanderen-3
Overig Zeeland4
West-Noord-Brabant2
Midden-Noord-Brabant2
Stadsgewest ?s-Hertogenbosch3
Overig Noordoost-Noord-Brabant3
Zuidoost-Noord-Brabant5
Noord-Limbug3
Midden-Limburg3
Zuid-Limburg3
Almere2
Flevoland-Midden5
Noordoostpolder en Urk3

Haarlemmermeer nog niet op pre-coronaniveau

De meeste regio’s in Nederland zijn hersteld van de coronacrisis en zijn tussen de 4 en 8 procent gegroeid sinds 2019. De uitzonderingen zijn Haarlemmermeer, vanwege de verminderde activiteit op Schiphol, en Overig Groningen doordat er steeds minder gas gewonnen wordt. De economie van beide regio’s is 2 procent kleiner dan 3 jaar geleden. 

Ondank de hoge energieprijzen in 2022, is de economie van Zeeuws-Vlaanderen 10 procent groter dan in 2019. Dit komt door de sterke groei van de industrie in de voorgaande twee jaar.

Naast Zeeuws-Vlaanderen groeide de economie de afgelopen drie jaar in nog vier andere regio’s tussen de 10 en 12 procent. In Midden-Limburg en Flevoland-Midden kwam de groei door de resultaten van de energiebedrijven. Hierbij speelt mee dat de economische impact van corona op de productie van elektriciteit relatief beperkt bleef, en dat in Midden-Limburg de productiecapaciteit in 2020 werd uitgebreid. Zuidoost-Noord-Brabant profiteerde van de resultaten van de industrie, waarbij het type industrie in die regio minder gevoelig bleek voor de economische neergang door corona. In Zuidoost-Utrecht kwam de groei door de resultaten van de bedrijfstak informatie en communicatie en de verplaatsing van een vestiging in de financiële dienstverlening.

Economische groei 3e kwartaal 2022 t.o.v. 3e kwartaal 2019
Regio_naamBBP-verandering (%)
Oost-Groningen5
Delfzijl e.o.4
Overig Groningen-2
Noord-Friesland4
Zuidwest-Friesland6
Zuidoost-Friesland8
Noord-Drenthe4
Zuidoost-Drenthe2
Zuidwest-Drenthe3
Noord-Overijssel4
Zuidwest-Overijssel0
Twente6
Veluwe6
Achterhoek5
Aggl. Arnhem/Nijmegen5
Zuidwest-Gelderland7
Utrecht-West4
Stadsgewest Amersfoort8
Stadsgewest Utrecht5
Zuidoost-Utrecht10
Kop van Noord-Holland5
Alkmaar e.o.6
IJmond9
Agglomeratie Haarlem7
Zaanstreek5
Amsterdam8
Overig Agglomeratie Amsterdam1
Edam-Volendam e.o.2
Haarlemmermeer e.o.-2
Het Gooi en Vechtstreek6
Agglomeratie Leiden en Bollenstreek4
Agglomeratie?s-Gravenhage (Excl. Zoetermeer)4
Zoetermeer9
Delft en Westland7
Oost-Zuid-Holland5
Rijnmond6
Overig Groot-Rijnmond5
Drechtsteden2
Overig Zuidoost-Zuid-Holland5
Zeeuwsch-Vlaanderen10
Overig Zeeland9
West-Noord-Brabant5
Midden-Noord-Brabant6
Stadsgewest ?s-Hertogenbosch5
Overig Noordoost-Noord-Brabant7
Zuidoost-Noord-Brabant10
Noord-Limbug4
Midden-Limburg12
Zuid-Limburg3
Almere5
Flevoland-Midden11
Noordoostpolder en Urk4

In de publicatie ‘De regionale economie 2021’ is er naast de economische groei per regio ook aandacht voor bedrijven en de arbeidsmarkt in de regio. De ontwikkelingen van bedrijven in de regio gaat over de aantallen nieuwe en opgeheven vestigingen en faillissementen. Hierbij wordt ook ingegaan op hoe ondernemers de bedrijfsvoering in 2022 ervaren aan de hand van schuldenlast, productiemiddelen en ondernemersvertrouwen. De arbeidsmarkt in de provincies en de grote steden wordt beschreven aan de hand van de werkgelegenheid en werkzame personen van zowel werknemers als zelfstandigen. Ook de verschillen in regionale werkloosheid komen aan bod, net als de toegenomen spanning op de arbeidsmarkt in 2021 en 2022.